1. Sjukt barn håller mammas hand.
    23 april 2025

    Ökning av ovanlig men allvarlig sjukdom bland barn

    Antalet fall av hemolytiskt uremiskt syndrom – en sjukdom som orsakas av bakterier – har ökat bland barn i Sverige de senaste åren, enligt en studie från Karolinska institutet. Ökningen sammanfaller med en förändring i det nationella barnvaccinationsprogrammet.

  2. Tryckkammare som ser ut som en vit box. Inuti rummet ses en bår och utrustning samt skärmar.
    23 april 2025

    Tryckkammare ger långvarig lindring för cancerpatienter

    Syrgasbehandling i tryckkammare ger långvarig lindring för patienter som genomgått strålbehandling för cancer i nedre delen av buken. Fem år efter behandlingen kvarstod de positiva effekterna, enligt en studie vid Göteborgs universitet.

  3. 23 april 2025

    Många tonåringar äter för mycket socker

    Ungefär 70 procent av svenska tonåringar äter mer socker än vad som rekommenderas, visar en studie. Ett högt intag av socker kopplas även till ett lägre intag av viktiga näringsämnen.

  4. 23 april 2025

    Nyupptäckta celler ger hopp om behandling mot bukspottkörtelcancer

    Bukspottkörtelcancer är en av de dödligaste formerna av cancer. Nu har forskare upptäckt celler som kan bli viktiga i forskningen om nya behandlingar av sjukdomen.

  5. 22 april 2025

    Piprökning kan göra att män oftare får struphuvudcancer

    Betydligt fler män än kvinnor får cancer i struphuvudet, trots att rökning är ungefär lika vanligt bland båda könen i dag. Forskare tror att piprökning kan vara en orsak.

  6. Äldre kvinna kollar sin mobil.
    22 april 2025

    Bättre blodtryck efter peppande sms

    Enkla textmeddelanden i mobilen med råd om hälsa och sunda levnadsvanor. Det kan göra skillnad för patienter med högt blodtryck och därmed bidra till bättre kärlhälsa, enligt en studie från Lunds universitet.

  7. Pojke ligger i sängen och kollar sin mobil.
    17 april 2025

    Skärmen stjäl sömnen – kan påverka psykisk hälsa

    Tonåringar som lägger mycket tid framför skärmar utvecklar sämre sömnvanor. Det kan i sin tur leda till ökade nivåer av depression – särskilt bland flickor. Det visar en studie från Karolinska institutet.

  8. 17 april 2025

    Preventivmedel utan hormoner – med hjälp av antikroppar

    Att blockera befruktning på äggets yta med hjälp av antikroppar kan bli ett alternativ till hormonella preventivmedel. Nu har forskare gjort en upptäckt som gör att det är ett steg närmare verklighet.

  9. 16 april 2025

    Fler hjärtpatienter kan räddas med tilläggsmedicin

    Snabb behandling med blodfettssänkande medicin efter en hjärtinfarkt kan minska risken för nya infarkter, stroke och dödsfall. Det visar en studie vid Lunds universitet.

  10. Samling parasiter i förstoring.
    15 april 2025

    Så lyckas parasiten ta sig in i hjärnan

    Hur kan en liten parasit ta sig in i kroppens mest skyddade område – hjärnan? Det har länge varit ett mysterium. Men nu har forskare vid Stockholms universitet avslöjat hur den vanliga parasiten Toxoplasma gondii lyckas ta sig in i det centrala nervsystemet.

  11. Grupp med äldre promenerar.
    8 april 2025

    Blodprov kan utesluta demens

    Med hjälp av vissa biomarkörer kan det bli möjligt att förutse om en person riskerar att drabbas av en demenssjukdom inom tio år – men också identifiera vilka som förblir kognitivt friska. Det visar en stor studie vid Karolinska institutet.

  12. Illustration över bakterier.
    7 april 2025

    Bakteriers försvar mot virus kan bidra till resistens

    Bakterier kan angripas av virus, men de ger sig inte utan kamp. Forskare vid Umeå universitet kan nu visa att speciella gener i bakterier kan blockera virusets förmåga att föröka sig och sprida infektion. Men samma försvarsmekanism kan också bidra till utvecklingen av antibiotikaresistens. ...

  13. Person med hörapparat bakom örat.
    4 april 2025

    Ny metod avslöjar hur innerörat bildas

    En studie vid Karolinska institutet visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka upp stamceller med en genetisk ”streckkod” har forskarna kunnat se hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten kan i framtiden leda till nya behandlingar för...

  14. 4 april 2025

    Vissa drack mer alkohol under pandemin

    Många som mådde sämre psykiskt av pandemin drack mer alkohol än de brukade. Samtidigt fanns det personer som mådde sämre men som drack mindre, det var framför allt yngre.

  15. 3 april 2025

    Ny grupp miljöföroreningar har hittats i svenskars blod

    När forskare undersökte blod från donatorer i Stockholm upptäckte man en grupp miljöföroreningar som man aldrig tidigare hittat i svenskars blod. En del av ämnena kan påverka fertilitet eller vara hormonstörande.

  16. Stort reningsverk med flera bassänger.
    2 april 2025

    AI avslöjar spridning av resistens hos bakterier

    En AI-modell tränad på stora datamängder kan förutsäga när bakterier blir resistenta mot antibiotika. En studie vid Chalmers tekniska högskola visar också att resistens sprids lättare mellan genetiskt lika bakterier, särskilt om de finns i människor och reningsverk.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera