Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 januari 2008

Du blir vad du äter – ju mer varierad föda desto bättre inlärningsförmåga

En matgeneralist eller gourmand, som kan tänka sig att äta vad som bjuds, får bättre minne och större anpassningsförmåga än en kräsen gourmet som specialiserat sig på en enda slags föda. Det visar nya studier från Bill Hanssons forskargrupp, en av de strategiska forskningsgrupper som Formas satsat extra mycket medel på.

Forskargruppen testade sina hypoteser på två arter av daggflugan Drosophila. Den ena var den ”vanliga” bananflugan som är en födogeneralist och som finns i stort sett i hela världen. Den andra arten var en fluga som bara förekommer på Seychellerna och som är extremt kräsen. Denna fluga äter endast morinda, en frukt som luktar som en blandning av ananas och gorgonzola.

I försöken visade det sig Seychellerflugan var extremt attraherad av doften av morinda. Även i mycket höga koncentrationer fortsatte den märkliga doften att attrahera flugorna. En stor del av flugans antenn har omvandlats till en specifik detektor just för morindadoften.

Inne i flughjärnans doftcentra har de delar som behandlar information om morindadoft också ökat med 200 % i volym. Seycheller-flugorna har alltså under evolutionens gång skaffat sig ett speciellt anpassat detektionssystem för att hitta frukterna.

Efter att ha hittat dessa starka anpassningar till en enda födokälla frågade sig gruppen hur detta påverkat förmågan att associera doft och belöning, det vill säga att minnas en doft i ett visst sammanhang.

Gruppen byggde upp en inlärningsarena, där flugorna fick lära sig att associera en doft med en belöning (sockervatten) eller med en mindre behaglig kininlösning. Det visade sig att den vanliga bananflugan har en mycket god förmåga att lära sig ett antal dofter i detta sammanhang till skillnad från Seychellerflugan vars förmåga var betydligt sämre.

Kontaktinformation
Bildtext:
Drosophila secheyllia,
på en morindafrukt, en fluga är ca 3 mm i verkligheten
Foto: Teun Dekker

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera