Älgko med en kalv står på en liten skogsväg.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Älgkor glömmer inte att de förlorat en kalv. De undviker därför jägare under efterföljande jaktsäsonger. Det visar en studie som undersökt hur älgar rör sig i skogen.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har i en studie utrustat drygt 50 älgkor med gps-halsband. De kunde då se var älgkorna befann sig var tredje timme under flera års tid.

I studien kombinerades över 80 000 gps-positioner med uppgifter om kons ålder och kalvarnas överlevnad.

Resultatet visar att kor som förlorat en eller flera kalvar under jakt ändrade sina rörelser, och val av habitat, för att undkomma jägarna.

Gömmer sig i skogen

Under efterföljande jaktsäsong valde älgkor som mist en kalv att uppehålla sig närmare skogen och röra sig mindre. Studien visar även att de befann sig på längre avstånd från vägar och bebyggelse. Älgarna valde också i högre utsträckning att korsa vägar när det var mörkt ute och jakten inte pågick.

Beteendet kan vara ett sätt att minska exponeringen för jägare, menar forskarna.

– När jaktsäsongen börjar, så gömmer de sig i skogen, säger Lukas Graf som är doktorand inom skogsvetenskap på SLU och fortsätter:

– Vägar är viktiga för jägare för att nå jaktmarker och för att ta ut den skjutna älgen. Så genom att flytta längre bort från vägen försöker kon öka chansen för att kalven ska överleva.

Samlad livserfarenhet

Det är välkänt att livserfarenhet hos långlivade djur kan göra att de förändrar sitt beteende för att undkomma rovdjur och därmed öka chansen att överleva. Älgar lever i ungefär 20 år och kan få kalvar cirka tio gånger. De har därmed många år på sig att anpassa sitt beteende.

Men studien visar tydligt att det inte bara är ålder som får älgarna att ändra beteende. Om de har förlorat en kalv lär de sig även att undvika människor som jagar.

Tvillingkalvar klarar sig bättre

Älgar med tvillingkalvar blev betydligt bättre på att rädda sina kalvar ju äldre korna blev. Kons större erfarenhet gjorde att sannolikheten att båda kalvarna klarade sig fördubblades.

Men för älgkor generellt lönade det sig inte alltid att ändra sitt beteende för att undvika jägare. Studien fann inga bevis för att den allmänna överlevnaden var större hos kalvar till äldre kor.

– Det beror troligen på att jakttrycket i Sverige är så högt, och på att jägarna inriktar sig på att skjuta kalvar, säger Lukas Graf.

Vetenskaplig studie:

Naivety dies with the calf: calf loss to human hunters imposes behavioral change in a long-lived but heavily harvested ungulate, Movement Ecology.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera