1. Kastade datorer och andra prylar i plast.
    21 februari 2025

    Kemikalier i gamla elprylar kan påverka våra celler

    Elektronik som hamnar på tippen innehåller giftiga kemikalier från plast. Enligt en studie kan kemikalierna ha hormonstörande effekter och orsaka inflammation i mänskliga celler.

  2. Patient tas om hand.
    21 februari 2025

    Var femte infektionsläkare smittades under pandemin

    Läkare inom infektionssjukvård hade störst risk att smittas under pandemins första och andra våg. Var femte testades positivt för coronaviruset, vilket är betydligt fler än läkare med mindre patientkontakt.

  3. Modell av en hjärna.
    19 februari 2025

    Så kan en hjärnskada bidra till demens

    Forskare vid Lunds universitet vet nu mer om varför svåra hjärnskador kan leda till demens. De har upptäckt att förändringar i hjärnans blodkärl leder till en ansamling av amyloid-beta, som är vanligt vid Alzheimers sjukdom.

  4. Barn har huvudet mot matbord.
    18 februari 2025

    Ätstörning kan följas av fler sjukdomar

    Barn med ätstörningen arfid har en högre risk att drabbas av olika sjukdomar, till exempel epilepsi och lungsjukdomar. Risken ökar också för neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, visar en studie vid Karolinska institutet.

  5. Spruta med blodförtunnande som tas i magen.
    17 februari 2025

    Biverkningar av blodförtunnande medicin minskar över tid

    Blodförtunnande läkemedel kan öka risken för blödningar, särskilt hos kvinnor och äldre. Risken avtar dock med tiden, visar en studie vid Göteborgs universitet.

  6. En liten pojke iklädd haklapp blir matad med gröt från en skål.
    14 februari 2025

    Fiberrik mat kan skydda barn mot celiaki

    Små barn som äter mycket fibrer ser ut att löpa mindre risk att drabbas av glutenintolerans. Det visar forskning från Lunds universitet.

  7. Ledset barn sitter i en trappa med en luva över huvudet.
    12 februari 2025

    Otrygghet försvårar behandling av barn som utsatts för våld

    Barn och unga som utsatts för våld i hemmet kan ha svårt att läka om otryggheten fortsätter under den psykologiska behandlingen. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet. För att hjälpa barnen behövs bättre skydd under och efter vården.

  8. Uppmaning att hålla avstånd på Drottninggatan i Stockholm.
    11 februari 2025

    Migranter hade större risk att få långtidscovid

    Större exponering för coronaviruset – och fler fall av allvarlig sjukdom – bland migranter innebar en ökad risk att drabbas av långtidscovid. Det visar en studie vid Stockholms universitet.

  9. En kvinna iklädd ett grått linne har några EKG-elektroder på bröstet.
    11 februari 2025

    AI bättre än människan på att hitta arytmi

    Långtids-EKG är en tidskrävande process som kräver mycket resurser. Därför har forskare undersökt om man kan ta hjälp av AI för att analysera långtids-EKG. Resultatet visar att AI är överlägset bättre än människor på att upptäcka arytmier.

  10. Läkare mäter blodtryck på gravid kvinna.
    10 februari 2025

    Hjärtsjukdom efter svår graviditet kopplas till genetisk risk

    Kvinnor med graviditetskomplikationer har en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Nu visar en studie vid Karolinska institutet att även deras systrar har en ökad risk. Det kan tyda på att gener och miljöfaktorer kan spela en roll.

  11. Man blir undersökt med stetoskop.
    7 februari 2025

    Testosteron ökar skadorna vid hjärtinfarkt

    Testosteron förstärker inflammation och skador vid hjärtinfarkt genom att öka mängden vita blodkroppar från benmärgen. Det visar en studie. Fynden kan få betydelse för behandling av hjärtinfarkt hos både män och kvinnor. 

  12. Man med eksem på händerna.
    4 februari 2025

    Smärta och sömnproblem när kortison trappas ner

    Hudsmärtor, klåda och störd sömn är några symtom användare vittnar om när kortisonkräm mot eksem trappas ner. Många ser problemen som effekter av kortisonberoende. Det visar en studie, ledd från Göteborgs universitet, som tittat närmare på fenomenet TSW.

  13. 4 februari 2025

    Trauma kan öka risken för endometrios

    Traumatiska erfarenheter ökar risken för en rad sjukdomar. Nu tyder en studie på att det även finns en koppling till endometrios. Orsaken kan vara ett rubbat immunförsvar.

  14. Äldre person tränar på gym.
    3 februari 2025

    Protein och styrketräning bra för äldres muskler

    Aminosyror och styrketräning har en positiv effekt på äldre musklers förmåga att nybilda proteiner. Det visar en avhandling som undersökt muskulaturen hos friska och fysiskt aktiva äldre män.

  15. Barn håller i en spelkonsol riktad mot en skärm.
    29 januari 2025

    Datorspelare som började tidigt fick problem snabbare

    Barn som började spela datorspel i tidig skolålder utvecklade ett problematiskt spelande fortare jämfört med personer som började några år senare. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

  16. En nyfödd bebis fot.
    27 januari 2025

    För tidigt födda får inte tillräcklig smärtlindring

    Många barn som föds extremt tidigt behöver intensivvård som kan vara smärtsam. Men vården lyckas inte alltid ge smärtlindring fullt ut, visar en stor kartläggning inom neonatalvården.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera