Luftföroreningar
-
Luftföroreningar kopplas till miljontals dödsfall i Indien
Skadliga partiklar i luften under lång tid bidrar till att flera miljoner människor dör i Indien. Det slås fast i en studie från Karolinska institutet. Enligt forskarna behövs nu betydligt striktare regler för att minska utsläppen i landet.
-
Förskolans läge påverkar barnens luftkvalitet
Var en förskola är placerad i en stadsdel kan avgöra hur mycket skadlig luft barnen andas in. Det kan vara stor skillnad i luftkvalitet mellan förskolor i samma område, visar en studie.
-
Därför flyttar skogsväxter till nya områden
Vad får skogsväxter som teveronika och revsmörblomma att röra sig västerut i Europa? Svaret är inte högre temperaturer. Flytten till nya platser beror snarare på kvävenedfall från luftföroreningar, visar en studie vid Göteborgs universitet.
-
Byggdamm kan öka risken för kronisk njursvikt
Byggarbetare som utsätts för damm och andra partiklar kan ha en ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Renare luft i svenska städer har gynnat hälsan
Luften i svenska städer har blivit betydligt bättre under de senaste 20 åren. Forskare bedömer att minskade föroreningar har bidragit till flera tusen färre dödsfall varje år.
-
Koldioxidskatt är ett effektivt sätt att minska utsläpp
Koldioxidskatten fungerar. Utan den skulle utsläppen från industrin vara betydligt högre i Sverige. Men det finns mer att göra för att minska utsläppen, enligt en studie från KTH.
-
Sjukfrånvaron ökar med luftföroreningar
Forskare kan för första gången visa att fler sjukskriver sig när skadliga partiklar ökar i luften. I Stockholm kan fyra procent av korttidsfrånvaron kopplas till luftföroreningar, visar en studie.
-
Grönare städer kan ha stor effekt på utsläppen
Fler grönområden, stadsodlingar, trevliga miljöer för promenader och cykling. Dussintals europeiska städer kan bli koldioxidneutrala om naturen får ta mer plats i den urbana miljön, visar en studie.
-
Luftföroreningar ökar risken för demens
Små ökningar av luftburna partiklar höjer risken för demens betydligt. Det visar en studie som undersökt hälsan hos personer som bor i centrala Stockholm.
-
En femtedel av utsläppen ska fångas in – högst osäkert hur
Upp emot en femtedel av dagens koldioxidutsläpp ska tas om hand av storskalig koldioxidinfångning, enligt länders beräkningar – en teknik som ännu är i sin linda. Vi riskerar att bli beroende av en storskalig koldioxinfångning som vare sig är...
-
Gen kan öka risken för demens om luften är dålig
Det finns en koppling mellan luftföroreningar och risken att drabbas av demens. En ny studie från Umeå visar att personer med en specifik genvariant löper extra stor risk om de utsätts för skadliga partiklar under lång tid.
-
Rätt mix av träd renar stadsluften bäst
Barrträd är bra på att rena luften från föroreningar, men lövträd kan vara bättre på att fånga upp partiklar. En blandning av träd gynnar därför miljön i städer, visar en studie.
-
Barns lunghälsa förbättrades när stadsluften blev renare
I takt med att luftföroreningarna i Stockholm har minskat har barns och ungdomars lungkapacitet blivit bättre. Det visar en studie från Karolinska institutet.
-
Fågelungar har det tufft i städerna
För en liten nykläckt fågel kan livet i en stad vara svårt. Forskning visar att de tydligt påverkas av en viss typ av luftförorening och vilka träd som finns i närheten av boet.
-
Forskare styr fotosyntes med speglar
Med hjälp av speglar, placerade bara hundratals nanometer ifrån varandra, har forskare lyckats dra nytta av ljus på ett effektivt sätt. Deras upptäckt kan användas för att styra fotosyntesens första steg – för att (på sikt) omvandla...
-
Koldioxidinfångning: Så omvandlas rökgasen från fabriken i Piteå
Koldioxidinfångning förväntas spela en viktig roll framöver, men det är en ofta dyr och krävande process. Forskare vid Luleå tekniska universitet testar nu en ny teknik på den insamlade rökgasen från ett fabrikstak i Piteå.