1. En abborre simmar längs botten.
    16 april 2025

    Abborren får nya vanor i varmare vatten

    Abborrar som lever i varmare ekosystem mognar snabbare och ändrar sina matvanor. Det visar en avhandling som undersökt hur fiskar kan anpassa sig genetiskt till högre temperaturer – och hur klimatförändringar kan driva på evolutionen.

  2. Gröna hjärtformade poppellöv.
    15 april 2025

    Trädens inre klocka kan klimatanpassas

    Trädens biologiska klocka styr när de växer och får löv. Nu visar en studie från Umeå universitet att justering av den inre klockan kan hjälpa träden att anpassa sig till ett förändrat klimat – något som kan få betydelse för framtidens skogsbruk.

  3. 14 april 2025

    Kraftiga utsläpp av metangas från Siljan förvånar forskare

    När forskare mätte metanutsläpp från Siljan blev de överraskade. På flera platser var utsläppen oväntat kraftiga. Så långvariga och koncentrerade utsläpp har aldrig tidigare upptäckts vid en sjö.

  4. 10 april 2025

    Kemikaliesäkerheten hotas av för få experter

    Just nu råder det brist på kemikaliesäkerhetsexperter i Norden. Bristen är ett hot mot både människors hälsa och miljön, menar forskare.

  5. Kvinna häller upp kaffe i en mugg.
    3 april 2025

    Över 100 miljoner koppar kaffe hamnar i vasken

    Var tionde kopp kaffe som bryggs på restauranger når inte gästerna. I stället hälls de ut. Totalt kan det handla om 119 miljoner koppar kaffe per år i Sverige, enligt en studie från SLU.

  6. Isflak och vatten.
    31 mars 2025

    Tunnare is i Arktis kan försvaga havsströmmarnas cirkulation

    Klimatförändringar och minskad havsis stör cirkulationen i en viktig havsvirvel i Arktiska oceanen. Följden kan bli att sötvatten fyller Nordatlanten och den globala havscirkulationen försvagas, visar forskning från Göteborgs universitet.

  7. 28 mars 2025

    Kläduthyrning: Bra för miljön – svårt att tjäna pengar

    Att hyra kläder istället för att köpa nytt kan minska modebranschens stora miljöpåverkan. Dock är det svårt för företag att tjäna pengar på uthyrning.

  8. 26 mars 2025

    Sjukvården hotas av klimatförändringar

    Klimatförändringar är ett växande hot mot folkhälsan och ställer nya krav på sjukvården. I dag är vårdens anpassning till klimatet ojämlik och ineffektiv, slår en kunskapsöversikt från Högskolan Dalarna fast.

  9. Butikshylla med bullar och bröd.
    19 mars 2025

    Tusentals ton bröd och bullar hamnar i soporna

    Bröd, bullar och kakor bakas i stora mängder. Men långt ifrån allt säljs, något som leder till ett årligt svinn på 180 000 ton. Många bageriprodukter slängs dessutom innan de når butikshyllorna, visar en studie från SLU.

  10. Två örnar leker eller slåss i luften.
    11 mars 2025

    Hundratals örnar dör i trafiken i jakt på mat

    Örnar lockas till vägar och järnvägar för att äta trafikdödade djur, vilket leder till att de själva blir påkörda. En ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att örnarna har ändrat sitt beteende i jakten på mat.

  11. Sjö med blå nyans omgiven av grönfärgade berg.
    5 mars 2025

    Många av världens sjöar har ändrat färg

    Majoriteten av jordens sjöar har ändrat färg under de senaste 40 åren. Det visar en studie där 32 miljoner satellitbilder från vattendrag analyserats. Enligt forskarna kan mänsklig påverkan på sjöarnas ekosystem ligga bakom.

  12. Björkhänge och löv.
    11 februari 2025

    Rekordvarmt år förlängde växtsäsongen

    Under förra året var växtsäsongen i Sverige tolv dagar längre jämfört med i slutet av 1800-talet. Förklaringen är högre temperaturer. Det ledde till att lövsprickningen startade snabbare än normalt och träden behöll även sina färger längre på hösten.

  13. Ris i en skål.
    10 februari 2025

    Nytt ris minskar utsläpp av metan

    Risodlingar bidrar till höga utsläpp av metan, men nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet tagit fram en ny sort. Det nya riset ger både bra skörd och minskar utsläppen av växthusgasen med 70 procent. – Det här visar att man kan ha låga metanutsläpp och samtidigt få goda...

  14. Iskärna sticker ut från borrhuvud inne i ett arbetstält.
    27 januari 2025

    Rekordgammal iskärna kan avslöja klimatmysterium

    Ett internationellt forskarlag har lyckats få upp världens äldsta is i en sammanhängande kärna. Det har de gjort genom att borra nästan tre kilometer under Antarktis yta. Förhoppningen är att den 1,2 miljoner år gamla isen ska bidra till svar på olösta klimatmysterier.

  15. Bild av växter och en mobil.
    23 januari 2025

    Appar öppnar blicken för naturen

    Vad är det för en växt, fågel, svamp eller insekt? Numera finns över 250 appar som kan ge snabba svar om arter i naturen. Nu har forskare vid SLU undersökt apparna och hur de används.

  16. Byväg som buktar upp och ner.
    20 januari 2025

    Tinande permafrost hotar samhällen i Arktis

    När permafrosten tinar kan människor som bor i Arktis drabbas av en rad problem. Upptiningen kan till exempel påverka försörjning, infrastruktur och miljö. En studie från bland annat Umeå universitet har identifierat risker i fyra arktiska regioner.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera