Samhälle & kultur
Hur är det att vara människa? I grund och botten handlar all forskning inom samhälle och kultur om detta. Här hittar du forskning om allt från människans hjärna till den globala geopolitiken.
-
Vi litar på varandra – även under kris
Svensk tillit stod pall under coronapandemin, trots oro för hälsan och att samhällets resurser inte skulle räcka till. Det visar en studie från Högskolan Dalarna.
-
Rika lever över tio år längre – gapet i livslängd ökar
Hälsoklyftorna i Sverige fortsätter att växa – trots välfärdsreformer under flera decennier. En ny studie visar att skillnaden i förväntad livslängd mellan hög- och låginkomsttagare mer än tredubblats sedan 1960-talet. En förklaring är förbättrad livsstil bland de rikaste.
-
Sjörövare kan ha härjat på Gotska Sandön
Nya arkeologiska fynd från medeltidens Gotska Sandön utmanar bilden av ön som en enslig plats för sälfångst. Nu framträder i stället en dramatisk historia kantad av handel, sjöfart och sjöröveri.
-
Varför är häxan så populär i litteraturen?
Redan under antiken förekom häxor i litteraturen och har sedan dess haft en självklar plats i böcker och berättelser. Häxans funktion som en projektionsyta för vår egen rädsla, ilska och begär kan vara en förklaring. Det menar litteraturforskaren Amanda Landegren.
-
Nytt ledarskap i krigets skugga hjälper Ukraina
När kriget bröt ut tvingades chefer inom Ukrainas offentliga förvaltning tänka om. De gick från toppstyrning till ett mer delat och samarbetsinriktat ledarskap. Enligt en studie från Södertörns högskola har det varit en nyckel till landets motståndskraft.
-
Hemlig nazistlista avslöjas – svensk historiker bakom upptäckten
En hemlig lista på 774 nazikollaboratörer har skapat politisk storm i Kanada. Skandalen briserade när en 98-årig veteran hyllades i parlamentet – och en kanadensisk forskare avslöjade sanningen i en tweet.
-
Svårt att nå barn som behöver stöd av socialtjänsten
Socialtjänsten erbjuder stödgrupper för barn i familjer med våld, missbruk eller psykisk ohälsa – men hjälpen når inte alltid fram. Många vet inte att grupperna finns, visar forskning från Lunds universitet.
-
Vår gångstil kan vara nyckeln till musikalitet
Att vi människor går på två ben är sannolikt orsaken till att vi utvecklat våra rytmiska, musikaliska och språkliga förmågor. Det visar ny forskning vid Örebro universitet. – Det förklarar också varför löpning och promenader gynnar kreativiteten, säger läkaren och forskaren Matz...
-
Jobben har blivit bättre – men stressen ökar
Det har blivit betydligt bättre kvalitet på jobben i Sverige de senaste 50 åren. Ändå har stressen i arbetslivet skjutit i höjden, visar en studie från Stockholms universitet.
-
Översättning av romaner tar ibland en språklig omväg
Utländsk litteratur översätts inte alltid från originaltexten utan tar i stället omvägen via ett annat språk. Det visar en avhandling i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
-
Bronsålderns nordbor kan ha rott över havet
Under bronsåldern kan människor ha gjort regelbundna båtfärder mellan Danmark och Norge – även utan att ha land i sikte. Det har forskare vid Göteborgs universitet kommit fram till genom simuleringar av dåtidens sjöfart.
-
Rymdväder kan störa militärt försvar
I takt med allt mer avancerad teknik spelar rymdväder en större roll för livet på jorden. Solstormar kan påverka elförsörjningen, men också störa satellitnavigering och militära aktiviteter. Enligt forskare på FOI är det därför viktigt att förstå och hantera rymdvädrets effekter.
-
Tidiga insatser viktiga när personer med demens försvinner
Varje år anmäls 2 400 personer som lever med demenssjukdom försvunna till polisen. Risken för att komma till skada vid försvinnandet ökar bland annat om det är en man och om det är första gången personen försvinner.
-
Marinarkeologer fann en stor hamn från antikens Grekland
Marinarkeologer från bland annat Stockholms universitet kan nu bekräfta att en antik hamn i Asine på Peloponnesos har existerat. Men när byggdes hamnanläggningen egentligen? Forskarna hoppas att fynd som lerkrukor ska ge vägledning till svaret.
-
Kläduthyrning: Bra för miljön – svårt att tjäna pengar
Att hyra kläder istället för att köpa nytt kan minska modebranschens stora miljöpåverkan. Dock är det svårt för företag att tjäna pengar på uthyrning.
-
Förarnas beteende orsakar olyckor med elsparkcyklar
Olyckor på elsparkcykel beror oftast på förarnas beteende. Att åka med en hand istället för båda och att åka i grupp är några av de största riskfaktorerna.