Samhälle & kultur
Hur är det att vara människa? I grund och botten handlar all forskning inom samhälle och kultur om detta. Här hittar du forskning om allt från människans hjärna till den globala geopolitiken.
-
Rymdväder kan störa militärt försvar
I takt med allt mer avancerad teknik spelar rymdväder en större roll för livet på jorden. Solstormar kan påverka elförsörjningen, men också störa satellitnavigering och militära aktiviteter. Enligt forskare på FOI är det därför viktigt att förstå och hantera rymdvädrets effekter.
-
Tidiga insatser viktiga när personer med demens försvinner
Varje år anmäls 2 400 personer som lever med demenssjukdom försvunna till polisen. Risken för att komma till skada vid försvinnandet ökar bland annat om det är en man och om det är första gången personen försvinner.
-
Marinarkeologer fann en stor hamn från antikens Grekland
Marinarkeologer från bland annat Stockholms universitet kan nu bekräfta att en antik hamn i Asine på Peloponnesos har existerat. Men när byggdes hamnanläggningen egentligen? Forskarna hoppas att fynd som lerkrukor ska ge vägledning till svaret.
-
Kläduthyrning: Bra för miljön – svårt att tjäna pengar
Att hyra kläder istället för att köpa nytt kan minska modebranschens stora miljöpåverkan. Dock är det svårt för företag att tjäna pengar på uthyrning.
-
Förarnas beteende orsakar olyckor med elsparkcyklar
Olyckor på elsparkcykel beror oftast på förarnas beteende. Att åka med en hand istället för båda och att åka i grupp är några av de största riskfaktorerna.
-
Hästsporten förändras av sociala medier
Sociala medier förändrar hästsporten. Där delas tips och råd – men också ideal som kan öka pressen på att vara perfekt.
-
AI i trådlös kommunikation kan innebära risker
Artificiell intelligens kan vara på väg in i trådlösa kommunikationssystem som Försvarsmakten använder. Men att använda AI i sådana system kan öka risken för attacker av motståndare. Det visar en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
-
Kvinnor i styrelsen lyfter nystartade företag
Det kan löna sig att ha kvinnliga ledamöter i styrelsen för snabbt växande företag. De bidrar till företagens framgång genom att satsa på topptalanger och en bra arbetsmiljö för anställda.
-
Arbetsmiljön i hemtjänsten försämrades under pandemin
De som jobbar i hemtjänsten ställs ofta inför utmaningar i sin arbetsmiljö. Det kan handla om trånga badrum, cigarettrök och trakasserier från brukare. Dessutom försämrades arbetsmiljön tydligt under pandemin, visar studier från Umeå universitet.
-
Samisk kultur källa till glädje – men unga möter också rasism
Många samiska ungdomar är stolta över sin kultur, men de möter även svåra utmaningar. Sex av tio har till exempel upplevt rasism och kränkningar. Samiska unga kvinnor har också sämre psykisk hälsa jämfört med jämnåriga i övriga landet.
-
Kinas kommunistparti har stärkt kontrollen över företag
De senaste 15 åren har det kinesiska kommunistpartiet kopplat ett starkare grepp över privata företag. Genom olika påtryckningar pressas företagen att anpassa sig efter partiets önskemål. Det visar en rapport från FOI.
-
Unga våldsdömda män fortsätter ofta begå brott
De flesta unga män som dömts till fängelse för vålds- eller sexualbrott återfaller i brott. En historia av allvarlig psykisk sjukdom ökar dessutom risken för att återfalla i kriminalitet, visar en uppföljningsstudie från Lunds universitet.
-
Ekologiska gårdar ger mindre ”djursvinn”
Köttsvinnet från ekologiska gårdar är mindre än på konventionella, visar en studie från SLU. Vad det beror på är oklart. Men om den konventionella produktionen av nötkött skulle komma ner på samma nivå, skulle vi få 940 ton mer benfritt nötkött per år, beräknar forskarna.
-
Demokratin tappar mark i världen
Demokratiska länder är nu i minoritet och yttrandefriheten minskar. Det visar den senaste Demokratirapporten från V-deminstitutet vid Göteborgs universitet.
-
Självmord i tunnelbanan – så kan de förhindras
Självmord ligger bakom nio av tio dödsolyckor i den spårbundna trafiken i Sverige. De flesta sker i Stockholms tunnelbana. Nu undersöker forskare smarta åtgärder som kan rädda liv.
-
Bättre nyhetskvalitet med färre tidningsägare
De senaste årens sammanslagningar av medieföretag har lett till bättre kvalitet på nyhetsrapporteringen. Det visar en AI-studie gjord vid Jönköping International Business School.