Samhälle & kultur
Hur är det att vara människa? I grund och botten handlar all forskning inom samhälle och kultur om detta. Här hittar du forskning om allt från människans hjärna till den globala geopolitiken.
-
Vikingarnas sjukdomar avslöjas med skiktröntgen
Öroninflammation, bihåleinflammation och artros – det är bara några av de krämpor som svenska vikingar tycks ha dragits med. Det har forskare från Göteborgs universitet kunnat se genom att undersöka vikingaskallar med skiktröntgen.
-
Så går det till när organiserad brottslighet sprider sig
För att stävja grövre brottslighet behöver man förstå hur de kriminella aktörerna samverkar och hur rörliga de är geografiskt. Mobila individer flyttar inte bara människor, pengar och varor, utan skapar också nya kontakter. Det visar en rapport från Institutet för framtidsstudier.
-
Färre unga går med i facket
Ungefär sju av tio anställda i Sverige är medlemmar i ett fackförbund. Men det blir allt svårare att nå unga och tillfälligt anställda. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.
-
Elbilsköpare vill helst ha egen laddstolpe
Tillgången till privat laddning är viktigare än offentlig laddning för den som vill köpa elbil. Det visar en studie från VTI. Forskarna menar att samhället kanske bör ompröva utbyggnaden av publik laddning och i stället satsa mer på privat laddning, i synnerhet vid flerbostadshus, om man...
-
Utsatthet påverkar muslimska elevers gymnasieval
Muslimska elever upplever en utsatthet i skolmiljön, något som kopplas till deras religiösa identitet. Känslan av att inte passa in påverkar bland annat elevernas val av gymnasium, visar forskning vid Göteborgs universitet.
-
Unga kvinnor stressas av mobilen
Många unga i Sverige, särskilt kvinnor, känner stress och negativa känslor kopplat till användning av mobiltelefoner. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.
-
Minskad konsumtion behöver inte vara svårt
Vad krävs för att köpa färre prylar och börja leva mer hållbart? Forskare har studerat personer som frivilligt har minskat sin konsumtion. Flera av deltagarna i studien tyckte att det var överraskande enkelt och befriande att ta de första stegen mot minskad och medveten konsumtion.
-
Vad kan vi lära av alkoholregleringar i början av 1900-talet?
Gårdsförsäljning av öl, vin och sprit kan bli verklighet i år, vilket har väckt debatt om svensk alkoholpolitik. Just nu studerar forskare från Jönköping University effekterna av alkoholregleringar som infördes i Sverige för över hundra år sedan.
-
Brist på barnahus drabbar unga brottsoffer
Många svenska kommuner saknar ett barnahus, där myndigheter samlas för att stödja barn som kan ha utsatts för våld och övergrepp. Nu vill utredarna bakom en ny rapport se en förbättring av situationen för att alla barn – oavsett var de bor – ska få tillgång till bättre stöd.
-
Så har synen på det mystiska Storsjöodjuret ändrats
En vågrörelse orsakad av en kastvind eller en vattenlevande läskig varelse? En avhandling vid Lunds universitet har tittat närmare på hur föreställningar och folktro om Storsjöodjuret i Jämtland utvecklats genom århundranden.
-
Symboler på träd vittnar om samiska ritualer
I norra Sverige finns flera hundra år gamla tallar där mystiska mönster har ristats in i stammarna. En studie visar nu att märkena använts både för religiösa offerritualer i samisk kultur och för att markera viktiga platser.
-
Vill du lukta bibliotek? Spana under granen
Årets julklapp 2024, enligt Handelns utredningsinstitut, är unisexdoften. Men vad är det, egentligen? Vi har frågat två forskare – som berättar om helt nya doftkategorier i världens parfymlabb.
-
Utbildning och inkomst formar våra nyhetsvanor
Pengar spelar roll för att kunna prenumerera på en digital morgontidning. Lågutbildade med lägre inkomster vänder sig i stället till sociala medier för att ta del av nyheter. Det visar en ny rapport.
-
Fler barn skadas på elsparkcykel
Olyckor med sparkcykel har ökat kraftigt och en fjärdedel av alla som skadas är barn. Åldersgräns och krav på hjälm är några åtgärder för att minska olyckorna, enligt en ny rapport från VTI.
-
Därför är det så pinsamt att dratta på ändan
Varför kan det kännas så ruskigt pinsamt att dratta omkull i andras åsyn? En förklaring, enligt psykologiforskaren Lotta Strömsten vid Umeå universitet, är att vurpan kan uppfattas som ett tecken på en farlig svaghet.
-
Ryska lagar mot barnfrihet skapar rädsla
En ny lag i Ryssland som förbjuder ”propaganda för barnfrihet” har väckt internationell uppmärksamhet och anses av forskare vara ett led i statens ökande kontroll av befolkningen. Lagen riskerar att ytterligare förstärka rädsla och självcensur i Ryssland, säger forskare vid...