Hitta forskning
Har du hört talas om intressant forskning och vill veta mer? Så här kan du göra för att hitta den vetenskapliga källan och få fram den viktigaste informationen.
När du läser eller hör om ett nytt forskningsresultat kan det vara svårt att veta var det kommer ifrån. Ibland slarvas det med källan och det står kanske bara ”enligt en studie i tidskriften Nature” eller ”franska forskare har upptäckt” eller något liknande.
Men om man vet lite mer, till exempel forskarens namn eller vilket universitet eller vilken högskola hon eller han kommer ifrån, är det ofta lättare att hitta källan. Har man tur anges hela titeln på den vetenskapliga artikeln, så gör vi nästan alltid här på forskning.se.
-
1
Identifiera forskningen – var är den publicerad?
Ta reda på så mycket du kan om forskningen. Vem har gjort den? Var har den publicerats – i en vetenskaplig tidskrift, bok eller rapport? När kom den?
Googla eller gå till en vetenskaplig databas, till exempel Google Scholar, DiVa, eller PubMed . Sök på forskarens namn, titeln på artikeln eller ämnet. Om du vet ungefär vad forskningen handlar om kan du prova med sökord (ofta är forskningsresultat publicerade på engelska) – till exempel ”immunotherapy”, ”social media”, ”climate justice” eller ”migration”.
-
2
Är innehållet fritt att ta del av?
Många vetenskapliga texter går att läsa gratis, enligt något som kallas open access. Om texten kräver inloggning kan du kolla med ett bibliotek – de kanske har tillgång eller kan beställa den åt dig.
-
3
Hur läser man en vetenskaplig artikel?
Börja med sammanfattningen (abstract). Den ger en överblick av studiens innehåll.
Introduktionen brukar ge bakgrund och beskriva vad forskarna vill ta reda på – eller vilket material de utgår från.
Slutsatserna visar vad forskarna kom fram till, och vad de tycker att resultaten betyder. Ett bra ställe att börja på om du vill veta om forskningen är relevant för dig.
Vill du förstå mer i detalj? Då kan du titta på avsnitt som handlar om resultat, analys eller diskussion – beroende på hur texten är uppbyggd.
Är du nyfiken på hur forskarna har gått till väga? Leta efter avsnitt där de beskriver hur de har samlat in, valt ut eller tolkat sitt material, till exempel metod.
Hur vet man att forskning är bra gjord?
Forskning granskas innan den publiceras – men hur det går till kan variera mellan olika ämnen.
Inom till exempel samhällsvetenskap, medicin och naturvetenskap är det vanligt att vetenskapliga artiklar granskas av andra forskare innan de publiceras – så kallad peer review. Det fungerar som en slags kvalitetskontroll.
Inom andra fält, som humaniora eller konstnärlig forskning, kan granskningen gå till på andra sätt – till exempel när ett bokmanus granskas av ett vetenskapligt förlag, när en avhandling bedöms vid disputation, eller när ett konstnärligt arbete diskuteras vid seminarier.
Psst …
Vetenskapens värld är stor – denna guide är liten. Se det här som en startpunkt för att förstå mer om forskning. Saknar du något eller har du en synpunkt? Mejla oss gärna på red@forskning.se