Om tjänsten för journalister
Vi hjälper dig som är journalist att komma i kontakt med forskare och att hitta forskning. Tjänsten hette tidigare Expertsvar.
Tjänsten är kostnadsfri och drivs av forskning.se tillsammans med Sveriges universitet och högskolor samt ett antal forskningsaktörer. Här kan du kan läsa mer om vilka som står bakom forskning.se.
Vill du komma i kontakt med oss är du välkommen att mejla till journalist@forskning.se.
Journalisttjänstens tre delar:
- Hitta forskare. Här får du som journalist hjälp av vårt nätverk av kommunikatörer att hitta forskare och forskning. Läs mer om frågetjänsten lite längre ner.
- Forskarlistor. Söker du en forskare som kan svara på frågor t.ex. inför ett klimattoppmöte eller om inflationen? Här hittar du listor med forskare inom olika aktuella ämnen.
- Pressmeddelanden. Använd vår sökbara samling pressmeddelanden för att hitta forskningsresultat.
Vanliga frågor & svar:
Tjänsten vänder sig till dig som arbetar som journalist och till dig som studerar vid en journalistutbildning. Tjänstemän vid riksdagen kan också skapa ett konto och ställa frågor.
När du ställer en fråga skickas den ut till cirka 350 kommunikatörer som jobbar vid svenska lärosäten och andra forskande organisationer som ingår i vårt nätverk.
När en kommunikatör har hittat en lämplig forskare får du ett mejl med forskarens kontaktuppgifter så att du kan kontakta forskaren.
För att ställa en fråga behöver du logga in. Har du inget konto kan du ansöka om ett här. Din ansökan behandlas manuellt av oss på vardagar under kontorstid. När ditt konto är aktiverat kan du logga in och ställa din fråga.
Din fråga skickas ut till cirka 350 kommunikatörer som jobbar vid svenska lärosäten och andra forskande organisationer och som ingår i vårt nätverk.
När en kommunikatör har hittat en lämplig forskare kontaktar kommunikatören dig och ger dig forskarens kontaktuppgifter så att du kan kontakta forskaren.
Börja med att skriva en kort och tydlig rubrik som talar om vad din fråga handlar om. Utveckla sedan din fråga:
- Beskriv vad du vill veta. Ju mer information du ger i din fråga, desto lättare är det för kommunikatören.
- Det underlättar om du kan berätta vilket forskningsfält forskaren ska vara verksam inom.
- Sätt en realistisk deadline. Det hjälper oss att hitta en forskare som har tid att svara. Ju längre deadline du sätter, desto större chans att få bra svar.
- Fyll gärna i fältet ”Extra info”. Här berättar du mer om dina behov: Söker du till exempel en intervjuperson till en livesändning, tidningsartikel eller behöver du prata med en forskare som ett led i din research? Ditt svar hjälper nätverket att hitta lämplig forskare. Här kan du också ange om det är viktigt att forskaren talar svenska.
Din fråga ska vara kopplad till forskning. Rena fakta- och statistikfrågor, där svaren går att hitta hos källor som till exempel Statistiska Centralbyrån eller ett uppslagsverk, godkänns inte.
Ibland kan det vara svårt att avgöra om det finns en koppling till forskning och då kan vi be dig förtydliga eller omformulera frågan.
Du väljer själv deadline. Ju längre deadline du anger, desto fler i nätverket hinner se din fråga och hjälpa till. Vår ambition är att du ska få svar så snabbt som möjligt men svarstiden påverkas av frågans komplexitet, när den ställs och hur många i nätverket som är aktiva i stunden. Varje vardag klockan 11.00 och klockan 15.00 skickas journalisternas samlade frågor ut till nätverket.
När du fått ett svar kommer det direkt till din e-post. Du kan också hitta alla dina tidigare frågor och svar när du är inloggad i tjänsten.
Dina frågor och svar finns sparade på din personliga sida.
Pressmeddelandena kommer från svenska universitet, högskolor, forskningsfinansiärer, forskningsinstitut och andra organisationer med forskningsanknytning.
Det är inte möjligt att prenumerera på pressmeddelanden men vi har ett nyhetsbrev med aktuella svenska forskningsresultat som kommer tre gånger i veckan. Välkommen att prenumerera på det!
Databasen Swecris: