Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 september 2004

Sjukdom eller läkemedel fäller ofta sköra äldre

På ett år hade 63 procent av de boende bland äldre på särskilda boenden fallit åtminstone någon gång, många pga. akut sjukdom eller läkemedelsbiverkningar. Det visar den avhandling som Kristina Kallin försvarar vid Umeå universitet den 24 september.

Fall och deras konsekvenser hos äldre människor är ett stort hälsoproblem. Avhandlingen fokuserar på äldreboenden med de sköra äldre som löper störst risk att falla. Under ett år hade de flesta av de äldre i två studier fallit, i en annan studie hade 8 procent fallit under den senaste veckan. Bland dem som föll ådrog sig 53-67 procent skador.

Att ha råkat ut för fall tidigare är en viktig faktor som är förknippad med hög fallrisk. Övriga riskfaktorer är behandling med antidepressiva läkemedel (selektiva serotonin-återupptagshämmare, SSRI), behandling med psykiatriska läkemedel (neuroleptika), nedsatt syn, nedsatt psykiska funktioner samt nedsatt fysisk förmåga, t.ex oförmåga att gå självständigt.

Olycksfallsanalyser av de enskilda fallen bland dessa sköra äldre med flera riskfaktorer visade att 39 procent av fallen utlöstes av akut sjukdom, t.ex. urinvägsinfektion eller förvirring, och 8 procent av läkemedelsbiverkningar pga. nyinsatta läkemedel eller doshöjningar – men också av sömntabletter som gavs för tidigt innan sänggåendet. Yttre orsaker, t.ex. hinder, felaktiga/trasiga hjälpmedel eller dåliga skor, utlöste 8 procent av fallen. Andra omständigheter, både relaterade till individen och omgivningen, bedömdes utlösa 17 procent av fallen. Det gäller exempelvis missbedömningar, glömska och fel gjorda av personalen. Många av dessa fall är relaterade till svårigheter vid demenssjukdom.

I ett delarbete studerades också fall i förhållande till väder och väderomslag, men inga samband kunde påvisas.

Avhandlingens slutsats är att fall och fallrelaterade skador bland äldre boende i särskilda äldreboenden är vanligt. För att kunna förhindra fall måste man upptäcka, förebygga och åtgärda både de allmänna riskfaktorerna och det som kan utlösa fallen.

Avhandlingen läggs fram vid Inst. för samhällsmedicin och rehabilitering, geriatrik, och har titeln Falls in older people in geriatric care settings, predisposing and precipitating factors. Svensk titel: Fall bland äldre i särskilda äldreboenden, predisponerande och utlösande faktorer.
Disputationen äger rum kl. 9.00 i sal Betula, Byggnad 6M, NUS.
Fakultetsopponent är professor Leif Svanström, Karolinska Institutet, Stockholm.

Kontaktinformation
Kristina Kallin är född och uppvuxen i Karlstad, där hon också påbörjade sin utbildning på Vårdskolan. Hon flyttade till Umeå universitet för att studera på läkarlinjen och har sedan stannat i Umeå, där hon arbetat vid flera kliniker på Norrlands universitetssjukhus och Tegs vårdcentral. Hon är specialist i allmänmedicin och geriatrik och arbetar på Geriatriskt centrum, NUS. Hon kan nås på tel. 090-785 00 00, e-post Kristina.kallin@germed.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera