Artikel från Södertörns högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 september 2004

Tio år av östeuropaforskning: Från den nya kvinnan till mänskliga störningar av ekosystem.

Östersjöstiftelsen firar tio år med ”Past & Future”. Den 23 till 25 september välkomnar Södertörns högskola tillsammans med Östersjöstiftelsen alla intresserade av samhällsfrågor i och kring Östersjön till att ta del av den allra senaste forskningen.

Vad är fakta bakom rubriker och politikers oroliga tal om ”social turism” till Sverige från de nya EU-staterna runt östersjön?

Algblomning, ökande syrebrist och utfiskning av Östersjön är andra oroande faktorer som påverkar vårt dagliga liv. Men idag talar man inte längre bara om att rena utsläpp utan om att bygga funktionella och hållbara ekosystem som bidrar till ekonomisk och socialutveckling. Har detta blivit lättare att genomföra nu när Östersjön, nästan har blivit ett innanhav i eu?

Fakta och åsikter i dessa frågor grundar sig på forskning som bland annat bedrivs vid Södertörns högskola.

Fram till i år har Östersjöstiftelsen bidragit med sammanlagt 878 miljoner kronor som gjort det möjligt för forskare och studenter vid Södertörns högskola att forska och öka vårt vetande om våra nygamla grannar runt Östersjön.

Den 23 till 25 september välkomnar Södertörns högskola tillsammans med Östersjöstiftelsen alla intresserade av samhällsfrågor i och kring Östersjön till att ta del av den allra senaste forskningen. Huvuddelen av alla seminarier och diskussioner kommer att genomföras på engelska.

Östersjöstiftelsen firar sitt tioårs jubileum med konferensen ”Past & Future”. Förutom att redovisa resultat av redan genomförda forskningsprojekt kommer en dag att ägnas åt framtiden för forskningen i och omkring Östersjön.

När: Torsdag 23/9 kl. 16.00 till och med 25/9

Var: Moas båge, Alfred Nobels allé 7, Pendeltåg till Flemingsberg

Bland projekten återfinns exempelvis:

Den ”nya kvinnan” mellan två sekelskiften (1900-2000). Genusdialoger i ett interkulturellt perspektiv. Tyskland-Norden-Polen. Projektledare: Professor Ebba Witt Brattström

Anpassning eller omvandling? Europeisering i Baltikum. Projektledare: docent Karl Magnus Johansson

Skiftande medielandskap. Om mediers betydelse för social och kulturell förändring Projektledare: Professor Göran Bolin

Social förändring och folkhälsa i Ryssland och Baltikum- studier av regionala och sociala skillnader Projektledare professor Denny Vågerö

Naturliga och mänskliga störningars betydelse för biologisk mångfald och ekosystemtjänster i Östersjöns kustzon Projektledare: Docent Michael Gilek

Läs mer om östersjöstiftelsen på www.ostersjostiftelsen.se

I de 878 miljonerna kronor som Östersjöstiftelsen satsat ingår också stöd till forskarskolan Beegs vid Södertörns högskola. Där genomför i dag ett 40-tal forskarstuderanden från Sverige och ett tiotal länder i Östeuropa och runt östersjön sina doktorandstudier.

Kontaktinformation
Föranmälan är obligatorisk: Kontakta konferensens sekreterare Maureen Hoppers tel 08-608 41 85 eller maureen.hoppers@sh.se

Presskontakt: Cecilia Hörling 070-2804237 cecilia.horling@sh.se

Vill du veta mer om konferensprogrammet gå in på www.sh.se/conference.
 
Läs mer om östersjöstiftelsen på www.ostersjostiftelsen.se 

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera