Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 september 2004

Brevbäraren från Boden blir teknisk doktor

Laserytbehandling är en metod för avancerad ytbehandling. Hans Gedda, doktorand vid Luleå tekniska universitet, har i sin forskning bland annat utvecklat patenterbara processmetoder som gör det möjligt att forma påsvetsens geometri.

Laserytbehandling är en metod för avancerad ytbehandling. Med högeffektlaser kan man utföra flera ytbehandlingsmetoder som ythärdning, omsmältning, påsvetsning, upplegering och ytimpregnering – alla metoder med syfte att förbättra ytors slitage- och korrosionsmotstånd.

Metoderna har flera fördelar som bland annat minimal och väl kontrollerbar energitillförsel till arbetsobjektet, selektiv behandling av utsatta ytor, exakt och snabb bearbetning samt möjlighet att arbeta med ett flertal material och materialkombinationer.

I sin doktorsavhandling Laser cladding: An experimental and theoretical investigation visar Hans Gedda att det går att påverka det påsvetsade materialets slutliga form.

Tekniken är intressant vid påsvetsning av skärande verktyg som exempelvis svarvning, där skärverktygets eggar utsätts för hårt slitage.
För att förlänga livslängden på verktyget påsvetsar man ett tunt skikt slitstarkt material. För att forma påsvetsen fixerar man en form av koppar på båda sidor om materialet som ska påsvetsas.

Hans Gedda visar även att det går att gjuta stänger med cirkulära tvärsnitt i en form av koppar.

Hans Gedda är född, uppvuxen och bosatt i Boden. Efter sin civilingenjörsexamen i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet 1999 har han genomfört sina forskarstudier vid LTU:s avdelning för produktionsutveckling.

Den 15 oktober försvarar han sin doktorsavhandling.

Upplysningar: Hans Gedda, tel. 0920-49 11 69, hans.gedda@ltu.se, eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera