Nya forskningsrön kan leda till bättre batterier
I sin avhandling visar Daniel Brandell hur jonledningen går till på molekylär nivå i uppladdningsbara batterier. I förlängningen kan hans resultat leda till bättre batterier för exempelvis mobiltelefoner och bärbara datorer. Daniel Brandell försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 21 april.
Litiumjonbatteriet, som introducerades på 1990-talet, används bland annat i mobiltelefoner och bärbara datorer. Batteriets fördelar är att det är uppladdningsbart, har hög spänning och är säkert.
– Elektrolyten i litiumjonbatteriet består av en plast och inte en vätska. Batteriet kan alltså inte läcka, berättar Daniel Brandell.
Nackdelen med litiumjonbatteriet är dock dess relativt låga jonledningsförmåga. Om jonledningsförmågan ökas, blir batteriet mer effektivt och kan generera ström längre utan uppladdning.
I sin avhandling har Daniel Brandell studerat en form av elektrolyt som används i litiumjonbatterier. Som första forskare har han använt beräkningstekniken molekyldynamik på materialet för att simulera hur atomer och molekyler samverkar med varandra under en kort tidsrymd.
Resultaten visar att de positiva jonerna är mer mobila än de negativa, tvärtemot vad man tidigare har trott. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till molekylkedjornas längd i plasten, något som forskarna tidigare har negligerat. Daniel Brandell förklarar även hur jonledningen kan höjas genom små tillsatser av salter i plasten.
Kontaktinformation
Daniel Brandell, tel: 018-471 37 01, mobil: 073-943 59 32, e-post: Daniel.Brandell@mkem.uu.se