Hälsa, känslor och könsskillnader på årets Forskartorg – B05:72
Populärare vetenskap på Bok & Bibliotek 29 sep – 2 okt 2005 (Gemensamt pressmeddelande från Vetenskapsrådet, Nationalencyklopedin och UR)För tredje året i rad samlas Forskarsverige under ”Populärare vetenskap” på Bok & Bibliotek i Göteborg. I år är det populära Forskartorget större än någonsin – uppemot 70 inslag ryms och mässbesökarna bjuds på seminarier om allt från ”Vad Dan Brown inte visste” till ”Finns könet i hjärnan? Om vetenskapskriget i medierna”. Bakom satsningen står mer än 30 samarbetspartners – lärosäten, akademier, stiftelser, museer, myndigheter, organisationer, bokförlag m fl.
Forskartorget är mötesplatsen för alla frågvisa mässbesökare. Här finns en scen med ett fullmatat program varje dag och en rad utställare. På scenen blir det diskussioner, debatter, författar- och forskarframträdanden, vetenskapsteater, film- och bokpresentationer. Allt helt gratis för mässbesökarna.
Det är ett mycket brett utbud, nedslag i programmet ger t ex seminariet ”Lyckan kommer, lyckan går – finns lyckan och lusten i hjärnan?” och ”Profet i annat land – Om mottagandet av Ingmar Bergman hemma och utomlands”. Även designåret märks i med ”Kan design göra världen bättre” och ”Design för välbefinnande”.
Några av alla spännande gäster och forskare är OS-guldmedaljören Stefan Holm, som talar med sin coach om höjdhoppandets begränsningar och möjligheter, Alexandra Charles, grundare av 1,6 miljonerklubben för kvinnors hälsa som med professor Annica Dahlström från Sahlgrenska Akademin tar upp anatomiska olikheter mellan män och kvinnor och inom könen, och läkaren och författaren P C Jersild som talar under rubriken ”Karolinska Institutet som författarskola”.
Ur programmet:
* Moderskap – myt och verklighet. Vad är det som gör det så svårt att få en realistisk bild?
* Linné 2007. Linné föddes för snart 300 år sedan. Det stora jubileumsåret och firandet presenteras.
* Kan grönskan ute ge bättre hälsa? Boken Tänkvärda trädgårdar innehåller många goda exempel.
* Evig kärlek under nya former. Från tidningars hjärtespalter till kärlek på nätet. Sätten att hitta en partner är oändliga.
* Vad är bildning? Har vi förlorat perspektiven i jakten på kunskap i det lilla? Om vikten av sammanhang i utbildning och forskning.
* Spöken, vita damer och övernaturliga fenomen – på våra slott och herrgårdar myllrar det av dem. I boken Herrgårdsspöken har spökhistorier och sägner från 1600-tal till modern tid samlats.
* Hjälper medicinen? Placeboeffekten får en helt annan betydelse om den i stället ses som ”meningseffekten”.
* Kära lilla gris! – om att älska den man äter. Ny kunskap kan ge oss det miljösäkra, naturvackra, djuretiska och ekonomiska jordbruket som producerar hälsosamma livsmedel.
* Åldersupproret. Vid 55+ börjar man ofta bli borträknad, men vetenskapligt är pensionären av i dag yngre
* än tidigare.
* Hur öst ser på väst Hur beskrivs västvärlden (Occidenten) i Orienten?
* Äckligt! – Varför är snor, svett och öronvax så äckligt? När blir någonting äckligt? Vem har bestämt vad som är äckligt? Vad var äckligt för hundra år sedan? Och vad är äckligt i andra länder?
Nationalencyklopedin ny medarrangör
Nationalencyklopedin, NE, går in i satsningen ”Populärare vetenskap” tillsammans med initiativtagarna Vetenskapsrådet och UR.
– Att föra ut forskarrönen till allmänheten har hela tiden varit målet för vår verksamhet, säger Arne Ekman, chefredaktör för NE.
De som besöker Forskartorget får bl a ett specialkort som ger tre månaders tillgång till Nationalencyklopedin på nätet, NE.se, och information om aktuella populärvetenskapliga projekt.
Forskartorgets monter: B05:72
Under mässan återuppstår dessutom klassikern Fråga Lund med en rad kända Lundaprofessorer, och P4-programmet Alltinget kommer även att sända. I anslutning till Forskartorget finns en populärvetenskaplig bokhandel. Hela programmet med tider finns på www.vr.se
Kontaktinformation
Kontaktpersoner
Projektledare Populärare vetenskap: Mona Holmfors, 070-583 30 11, mona.holmfors@vr.se
Projektledare UR Eva Thulin: 070-608 87 62, eth@ur.se Projektledare NE Eva Möller: 0706-30 71 96, eva.moller@ne.se
Presschef Vetenskapsrådet: Kajsa Eriksson, 08-546 44 216, 0733-666 216, kajsa.eriksson@vr.se
* * *
Arrangörer
Vetenskapsrådet (VR) – www.vr.se
UR – www.ur.se
Nationalencyklopedin (NE) – www.ne.se
Samarbetspartner
Akademisk forlag, ArtDatabanken, Bokförlaget Forum, Bonnier Carlsen, Brombergs Bokförlag, FAS – Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, Forskning & Framsteg, Forskningsrådet Formas, Göteborg & Co, Göteborgs universitet, Institutet för Framtidsstudier, Karlstads universitet, Karolinska University Press (KUP), KK-stiftelsen, Kungl. Vetenskapsakademien (KVA), Lunds universitet, Lärarhögskolan i Stockholm, Nationella sekretariatet för genusforskning, Natur och Kultur, Newmaninstitutet, Nobelmuseet, Nordic Academic Press, Norstedts Förlag, Polarforskningssekretariatet, Rabén & Sjögren, Rädda Barnen, Stockholms universitet, Svenska Förlaget, SVT, Swedish Design Research, Universitetsforlaget, Uppsala universitet, Vetenskapsfestivalen, Wahlström & Widstrand