Artikel från Skogforsk

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 februari 2006

Militär teknik flyttar in i skogsmaskinerna

Nu flyttar stridspiloternas hjälpmedel in i skogsmaskinerna. Information om det träd som just avverkas projiceras direkt på vindrutan. All information samlas i förarens synfält. Det kallas head-up-projicering, och kan innebära en klar förbättring av förarens arbetsmiljö.

Skogforsk har testat tekniken i en skogsmaskinsimulator. Resultaten presenteras vid Utvecklingskonferensen 2006.

– Enligt testföraren var det betydligt lättare att arbeta med den här tekniken än med dagens befintliga dataskärm som befinner sig nedanför vindrutan, säger Björn Löfgren, forskare på Skogforsk.

Skogsmaskinförare har en mycket hög mental belastning – de tar in och bearbetar en ansenlig mängd visuell information från omgivningen och från olika skärmar i hytten. Head-up-displayen projicerar viktig information direkt på skogsmaskinens vindruta, precis som i ett jaktplan eller formula 1-bil.

Tekniken gör det möjligt för föraren att få information om det träd som just avverkas, utan att behöva byta fokus från kranspetsen till dataskärmen.

– Testet av head-up-displayen pekar också på att mängden information skulle kunna reduceras till förmån för förarens arbetsmiljö.

Skogforsk kommer att studera det framöver, säger Björn Löfgren. Head-up är en av många spännande idéer som testats i Skogforsks skogsmaskinsimulator. Simulatorn gör det möjligt att testa nya idéer inomhus utan att behöva lägga stora pengar på att utveckla dyra prototyper.

Utvecklingskonferenserna äger rum i:
Umeå, Umeå Folkets Hus: 15-16 februari,
Sundsvall, Södra Berget: 22-23 februari,
Jönköping, Elmia: 1-2 mars,
Västerås, Aros Congress Center: 8-9 mars.

Kontaktinformation
Björn Löfgren, Skogforsk. Tel: 018-18 85 81, 070-589 85 76.
Malin von Essen, pressansvarig. Tel: 018-18 85 76, 0706-30 68 67.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera