Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 april 2006

Magnecyl kan ge skydd mot grå starr

Antiinflammatoriska medel, som finns i till exempel magnecyl, kan i extremt låga doser skydda ögat mot grå starr. Höga koncentrationer kan istället orsaka grå starr. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Grå starr innebär att synskärpan försämras, och det beror på att linsen blir grumlig. Sjukdomen är den största orsaken till blindhet i världen, och så många som fyra av fem personer över 80 år har grumlig lins. År 2004 gjordes 77 000 operationer av grå starr i Sverige.
– Det finns studier som visat att om man kan fördröja uppkomsten av grå starr så att folk får det tio år senare skulle operationsbehovet minska till hälften, säger Anne Petersen.

I sin avhandling visar Anne Petersen att de antiinflammatoriska medel som bland annat finns i vanliga värktabletter kan skydda mot grå starr. Hur mycket medlen kan skydda är olika från fall till fall, eftersom risken att drabbas av grå starr är olika från person till person.

Antiinflammatoriska medel används redan i form av ögondroppar vid operationer, men när vi får i oss medlen i tablettform är det svårt att veta hur hög koncentrationen blir i ögats lins.
Avhandlingen visar att doseringen måste vara mycket exakt för att medlen ska ha en skyddande effekt. En för hög halt av antiinflammatoriska medel ökar istället risken för celldöd i ögat.
– Man har ett litet intervall där man får skydd, och om man får en för hög dos skadas ögat istället för att skyddas, säger Anne Petersen.

Anne Petersen har undersökt odlade celler från människor och hela linser från möss i mikroskop och med biokemiska analyser. I försöken kunde hon se att de antiinflammatoriska substanserna motverkade de farliga syreradikalerna, och att cellen då inte behövde använda lika mycket av skyddsämnet glutation.

Just nu finns ingen medicinsk behandling som förebygger grå starr, och det kan dröja många år innan patienter kan få antiinflammatoriska medel i förebyggande syfte. Forskarna måste först undersöka vilken effekt medlen har i det mänskliga ögat, och sådana patientstudier är mycket tidskrävande.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för biomedicin, sektionen för medicinsk kemi och cellbiologi
Avhandlingens titel: Oxidative stress and proteolysis in the lens – effects of antiinflammatory drugs
Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
Avhandlingen är skriven av:
Anne Petersen, biomedicinsk analytiker, telefon: 031-773 33 94, e-post: anne.petersen@anatcell.gu.se

Handledare:
Professor Jan-Olof Karlsson, telefon: 031-773 33 59, e-post: janolof.karlsson@anatcell.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera