Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 september 2007

Mindre pumpar och ventiler med hjälp av paraffinvax

Vad sägs om ett chip som gör det möjligt för patienten att själv ta ett blodprov och få sin diagnos utan att lämna hemmet? Det här kan bli möjligt i framtiden – med hjälp av paraffinvax. Marcus Lehto har studerat olika sätt att använda paraffinvax inom miniatyriserad elektromekanik i sin avhandling, som granskas vid Uppsala universitet den 21 september.

Fördelarna med miniatyrisering är många – ökad prestanda och lägre priser, till exempel. Inom biologi och kemi sker många kemiska reaktioner snabbare i mikroskala, och om man kombinerar detta med mikrosystemteknik blir det rentav möjligt att bygga små, effektiva laboratorier på chips. För att sedan kunna styra och driva vätskor i dessa laboratorier krävs ett material som har vissa egenskaper, och det är här paraffinvaxet kommer in i bilden.

– Paraffinvax är intressant främst för att det kan ge höga tryck och stora volymökningar när man smälter det. Dessutom är det billigt och inte heller giftigt. Det går enkelt att värma upp till exempel med hjälp av vanliga batterier, berättar Marcus Lehto.

Han har studerat paraffinvax som pådrivande material genom att själv tillverka en rad olika miniatyriserade komponenter, bland annat pyttesmå ventiler och -pumpar som kan användas just till att styra och driva vätskor på chips. I framtiden kan dessa chips komma att användas för att diagnostisera sjukdomar med hjälp av tester som patienten själv kan göra hemma. Tanken är att patienten endast ska behöva placera en droppe blod på chipet och starta testet, som sedan sköter sig självt. När testet är färdigt kan chipet kastas i soporna.

– En av de stora utmaningarna är att kunna tillverka små ventiler och pumpar med tillräckligt hög prestanda utan att de blir alltför dyra. Paraffinvax har visat sig ha goda förutsättningar för att användas i sådana komponenter och system, säger Marcus Lehto.

Paraffinvax är inte enbart användbart i pumpar och ventiler utan skulle även kunna användas i andra miniatyriserade system, till exempel för att öppna och stänga elektriska kontakter eller positionera ljusstrålar.

Bild finns att ladda ner på adressen http://info.uu.se/press.nsf/EF4A4EFA9D1A34A3C125735C0034E857/$File/pm_paraffinvax.jpg
Bildtext : Så här skulle det kunna se ut i framtiden när ett blodprov analyseras med hjälp av ett chip som inkluderar ventiler, pumpar, diverse kemikalier och sensorer. Informationen skickas sedan vidare till läkaren via e-post eller sms.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Marcus Lehto, 018-471 72 42, 070-995 98 30, e-post: Marcus.Lehto@Angstrom.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera