Artikel från Skogforsk

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 december 2008

Virkesfordon drar 5,5 liter milen

Dagens virkesfordon drar i snitt 5,5 liter diesel per mil. Det visar en enkät från Skogforsk. I dag utgör bränslet ca 35 procent av åkarens totala kostnader. Både ekonomi och miljö skulle gynnas av en sänkt förbrukning.

– Att återkommande undersöka hur mycket diesel skogsbrukets transporter drar ger en bra grund i arbetet med att sänka bränsleförbrukningen, säger Claes Löfroth, Skogforsk.

Transportavståndet är den enskilda faktor som påverkar bränsleförbrukningen mest. Vid långa transporter sjunker dieselförbrukningen per mil. Förklaringen är att andelen ”lättrullade” mil på landsväg är högre än vid korta transportavstånd, som har en högre andel grusvägar.

– I en tidigare studie drog virkesfordonen 65-70 procent mer diesel på skogsbilvägar än på de bästa vägarna, säger Claes Löfroth.

Skogforsk deltar i ett flertal projekt för att minska bränsleförbrukningen. Bland annat utvecklas ett nytt koncept för bränsle- och produktionseffektiv drivning där också virkestransporterna ingår. Konceptet bygger på att långsiktigt förändra förarens körsätt.

Fakta
* För att få en bild av den aktuella bränsleåtgången vid virkestransporter har Skogforsk under en vecka i maj 2008 registrerat bränsleförbrukningen för 150 virkesfordon över hela landet.
* En ny stor enkät med samma frågor genomfördes under en vecka i december för att ta reda på om den genomsnittliga bränsleförbrukningen förändras i vinterväglag. Resultatet håller nu på att sammanställas.

Läs mer i Resultat nr  12, 2008 som finns att beställa på www.skogforsk.se/webbutiken.

Kontaktinformation
Kontakt
Claes Löfroth, Skogforsk. Tel: 018-18 85 07, 070-515 85 07
Erik Viklund, informationschef. Tel: 018-18 85 40, 070-234 60 76

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera