Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 mars 2009

Gift från munhålebakterie orsakar tandlossning

Bakteriegiftet leukotoxin är starkt förknippat med en snabbt insättande och allvarlig form av tandlossning. Mekanismen bakom detta beskrivs i den avhandling som Peyman Kelk försvarar vid Umeå universitet den 27 mars.

Tandlossning är en av människans vanligaste inflammationssjukdomar. Den orsakas av olika bakterier i munhålan som fäster på tänderna och leder till en infektion i tandköttsfickan som är området mellan tandköttet och tänderna. Där kan infektionen i sin tur starta inflammatoriska processer som angriper tändernas stödjevävnader.

Vanligen uppträder tandlossning i kronisk form hos vuxna och tar många år att utvecklas. Ibland kan sjukdomen emellertid ha ett snabbare förlopp och drabbar då främst yngre personer.

Bakterien Aggregatibacter actinomycetemcomitans är inblandad i dessa grava former av tandlossning. Bakterien producerar olika sjukdomsframkallande ämnen, bl.a. giftet leukotoxin. Höga halter av detta har visat sig vara starkt förknippad med den här typen av grav tandlossning.

Leukotoxin är känt för sin förmåga att specifikt döda vissa grupper av människans immunförsvarsceller. Kopplingen mellan avdödningsprocessen och de mekanismer som har betydelse för sjukdomsutvecklingen har hittills varit okänd.

I avhandlingen presenteras helt nya egenskaper hos leukotoxinet från Aggregatibacter actinomycetemcomitans: Det ger upphov till ett unikt och kraftigt inflammationssvar hos makrofagerna, de immunförsvarsceller som i vanliga fall ”äter upp” bakterier. Resultatet av inflammationen blir att att makrofagerna utsöndrar höga halter av ämnet interleukin-1 beta (IL-1ß). Det är en substans som är känd för att främja förlust av benvävnad, vilket kan vara en del av förklaringen till den snabba benförlusten vid grav tandlossning.

Fynden i avhandlingen ökar kunskapen om de biologiska processerna i samband med grava former av tandlossning. De kan leda till att man kan identifiera nya sätt att ställa diagnos på och behandla grav tandlossning.

Peyman Kelk är 32 år och född i Teheran, Iran. Han flyttade till Jämtland som 13-åring. Han började 1997 studera vid Umeå universitet och var under sin studietid starkt engagerad i Medicinska studentkåren, bl.a. som vice ordförande. Han avlade tandläkarexamen 2002 och har tjänstgjort som tandläkare i Kramfors och Umeå.

För närvarande genomgår han specialistutbildning i oral protetik.

Fredagen den 27 mars försvarar Peyman Kelk, Inst. för odontologi, Umeå universitet, sin avhandling med titeln Inflammatory cell death of human macrophages induced by Aggregatibacter actinomycetemcomitans leukotoxin.

Fakultetsopponent är prof. Charles A. Dinarello, University of Denver, Colorado, USA.

Disputationen äger rum kl. 08.15 i Sal B, 9 tr., Tandläkarhögskolan, NUS.

Kontaktinformation
Detta pressmeddelande från Umeå universitet, inkl. en porträttbild, kan också hämtas på http://www.umu.se/om-universitetet/pressinformation/pressmeddelanden/

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera