Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 juni 2010

Färdiga fraser gör det lättare att hänga med i samtalet

Personer som har stora talsvårigheter kan använda talande hjälpmedel där de skriver vad de vill säga. Men det tar ofta lång tid att skriva och det gör det svårt att hålla takten med den som är samtalspartner. Nu har forskare vid Göteborgs universitet tagit fram ett nytt system där färdiga fraser används som tillägg till skrivandet för att göra kommunikationen snabbare och lättare.

Logoped Bitte Rydeman har i sin doktorsavhandling i allmän språkvetenskap vid Göteborgs universitet studerat hur talande hjälpmedel kan göras mer lättanvända.

Hon har utgått från inspelade samtal från olika aktiviteter och från dem valt ut fraser som lagts in i hjälpmedlen. Fraserna har sedan testats av användare, bland annat för att samtala i affärer. Mest uppskattat var fraser för att småprata.

– De som testade fraserna tyckte att det var lättare och naturligare att föra ett samtal med hjälpmedlet när det innehöll färdiga uttryck för att till exempel hälsa, tacka och kommentera, säger Bitte Rydeman.

Att använda sig av en databas med inspelade samtal och välja fraser från den för olika aktiviteter har inte provats tidigare.

– Metoden visade sig fungera mycket bra och kan ha stor betydelse för den fortsatta utvecklingen av samtalshjälpmedel.

Parallellt med forskningen arbetar Bitte Rydeman som logoped på DaKo (Dataresurscenter för Kommunikation) i Landstinget Halland.

Kontaktinformation
Avhandlingens titel: The Growth of Phrases. User-centred Design for Activity-based Voice Output Communication Aids
Avhandlingsförfattare: Bitte Rydeman, 070–644 24 04
E-post: bitte.rydeman@lthalland.se
Tid och plats för disputation: fredagen den 4 juni 2010 kl. 10.00, Lokal torg 2, Plan 2, Hus Patricia, IT-fakulteten, Forskningsgången 6, Göteborg
Fakultetsopponent: Professor Susan Balandin
Avhandlingen finns digitalt publicerad på: http://hdl.handle.net/2077/22204

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera