Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 oktober 2011

Därför riskerar diabetiker att amputera tår eller fot

Avgörande för att en diabetikers fotsår ska läka är att såret är ytligt, blodcirkulationen normal och att personen haft diabetes under kort tid. Det visar världens största diabetesstudie om fotsår. På fredag disputerar forskaren bakom studien, Magdalena Annersten Gershater vid Malmö högskola.

Diabetes blir allt vanligare. Idag uppskattas 5 – 10 procent av befolkningen lida av sjukdomen. En vanlig komplikation är fotsår, något som drabbar 12 000 diabetiker varje år. Detta är en vårdkrävande grupp som kräver högspecialiserad vård på sjukhus för att undvika amputation.
– Personer som haft diabetes länge får ofta nedsatt blodcirkulation i benen, vilket försämrar läkningsförmågan, säger Magdalena Annersten Gershater, sjuksköterska och forskare vid Malmö högskola.

I vissa fall är fotsåren så komplicerade att man tvingas amputera. Gershater har genomfört en studie för att ta reda på vilka faktorer som är relaterade till om patienter med diabetes och fotsår läker med eller utan amputation. Studien, i vilken 2 480 patienter ingår, är den största i sitt slag.
– Studien visar att 65 procent av patienterna läkte utan amputation. Avgörande för att såret ska läka är att såret är ytligt, att patienten inte haft diabetes under längre tid och att blodcirkulationen är normal, berättar Gershater.

Nio procent läkte med amputation av tår eller framfot medan åtta procent läkte med benamputation.
– Studien visar att djupa infektioner, kärlsjukdom, sårets placering, manligt kön och övrig sjukdom ökar risken för amputation.
Gershater är förvånad över att så många patienter har dålig blodcirkulation.
– Vår studie visar även att ålder i sig inte är en riskfaktor, säger hon.

Gershater disputerar på fredag den 28 oktober med sin avhandling ” Prevention of foot ulcers in patients with diabetes mellitus”. Avhandlingen innehåller även studier om hemsjukvården och hur sjuksköterskor inom denna arbetar preventivt när det gäller diabetes och fotsår.
– Diabetesvården inom hemsjukvården kan bli betydligt bättre. Att den inte fungerar tillfredsställande är bland annat ett organisatoriskt problem, menar hon.

Gershater hoppas nu att hennes fynd ska användas vid behandling av patienter med diabetes och fotsår.
– Många av dessa patienter är multisjuka och behöver mycket omvårdnad. Det kräver att du, som diabetessjuksköterska, måste ha en helhetssyn på patienten för att göra ett bra jobb.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Magdalena Annersten Gershater på tfn: 0702-801823 eller epost: magdalena.gershater@mah.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera