Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 april 2012

Titthålskirurgi minskar risken för tarmvred

Ett öppet kirurgiskt ingrepp medför fyra gånger större risk för tarmvred än operation med titthålskirurgi. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin.

Valet av kirurgisk teknik är i många fall den viktigaste faktorn bakom tarmvred, även när man tar hänsyn till ålder, tidigare operationer och annan sjuklighet.

Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som granskat över 100 000 operationer som utförts i Sverige mellan åren 2002 och 2004.

I studien, som publiceras i tidskriften Archives of Surgery, granskades nio olika vanliga kirurgiska och gynekologiska ingrepp. Resultaten visar att öppen kirurgi ökar risken för tarmvred med upp till fyra gånger jämfört med om kirurgen använder titthålsteknik.

– Tidigare studier har indikerat detta, men det är första gången vi verkligen kan visa att titthålsoperationer har bättre resultat när det gäller tarmvred efter kirurgi, säger Eva Angenete, forskare vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare i kirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.  

INFORMATION
Studien, som utfördes av forskningsenheten SSORG/Scandinavian Surgical Outcomes Research Group vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, baseras på uppgifter i Socialstyrelsens patientregister om vård eller operation för tarmvred upp till fem år efter operation (gallblåsekirurgi, blindtarmsoperationer och tarmoperationer).

Artikeln heter “Effect of Laparoscopy on the Risk of Small-Bowel Obstruction: A Population-Based Register Study” publicerades i Archives of Surgery i april. Läs artikeln.

Fakta om tarmvred
Tarmvred, ileus, är en vanlig orsak till akut sjukvård och orsakas av att det är stopp i tunntarm eller tjocktarm, vilket kan leda till smärta, svullnad och illamående. En vanlig orsak till tarmvred är det uppstått sammanväxningar inne i bukhålan, ofta som en följd av kirurgiska ingrepp på bukhinnan.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera