Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 april 2012

Läkemedel från ödlesaliv minskar matsuget

Ett läkemedel gjort på saliv från Gilaödlan minskar effektivt suget efter mat. Forskare vid Sahlgrenska akademin har testat läkemedlet på råttor, som efter behandling slutade sukta efter både livsmedel och choklad.

Ett ökande antal patienter som lider av typ 2-diabetes erbjuds ett läkemedel kallat Exenatid, som hjälper dem att kontrollera blodsockret.

Läkemedlet är en syntetisk version av ett naturligt ämne kallad exendin-4, som hämtas från en tämligen ovanlig källa – saliven hos Gilamonstret, Nordamerikas största ödla.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har nu upptäckt en helt ny och oväntad effekt av ödleämnet.

I en studie på råttor som publiceras i tidskriften Journal of Neuroscience, kan assisterande professor Karolina Skibicka och hennes kollegor visa att exendin-4 effektivt minskar suget efter mat.

– Detta är en både okänd och ganska oväntad effekt, säger en entusiastisk Karolina Skibicka:  
– Vårt beslut att äta är kopplat till samma mekanismer i hjärnan som styr beroendeframkallande beteenden. Vi kan visa att exendin-4 påverkar dessa belönings- och motivationsområden i hjärnan, och undertrycker dessa behovsmekanismer.

Konsekvenserna av resultaten är betydande menar Suzanne Dickson, professor i fysiologi vid Sahlgrenska akademin:

– De flesta dieter misslyckas på grund av att vi är besatta av viljan att äta, särskilt frestande mat som sötsaker. Eftersom exendin-4 undertrycker matsuget kan det hjälpa personer med fetma ta kontroll över sin vikt, säger hon.

Forskningen kring exendin-4 ger också hopp om nya metoder för att behandla sjukdomar relaterade till störda ätbeteenden, till exempelvis tvångsmässigt överätande.

En annan hypotes för Göteborgsforskarnas fortsatta studier är att exendin-4 kan användas för att minska suget efter alkohol.

–Det är samma områden i hjärnan som är involverade vid matsug och alkoholsug, så det skulle vara oerhört spännande att testa om exendin-4 även minskar alkoholsuget, säger Karolina Skibicka.

INFORMATION
Artikeln The Glucagon-Like Peptide 1 (GLP-1) Analogue, Exendin-4, Decreases the Rewarding Value of Food: A New Role for Mesolimbic GLP-1 Receptors publicerades i Journal of Neuroscience den 4 april.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera