Östrogen skyddar mot benskörhet vid ledgångsreumatism
Östrogen skyddar mot både reumatism och benskörhet, men behandlingen är förknippad med svåra biverkningar. En avhandling vid Sahlgrenska akademin presenterar första steget mot ett läkemedel utan oönskade bieffekter.
Personer med ledgångsreumatism, reumatoid artrit, lider av en kronisk inflammation i lederna. Som en konsekvens av inflammationen ökar också risken för benskörhet, både generellt i kroppen och i det lednära skelettet.
Detta gäller inte minst hos kvinnor i klimakteriet, eftersom försvagningen av benmassan påskyndas då kroppens produktion av östrogen minskar.
Det är känt att tillskott av östrogen ökar skelettstyrkan. Men långvarig östrogenbehandling är samtidigt förknippat med allvarliga bieffekter som till exempel ökad risk för blodpropp och bröstcancer.
Doktoranden Cecilia Engdahl kan i sin avhandling visa att östrogenets effekt uppstår genom att ämnet binder till särskilda receptorer.
Genom fördjupade studier av dessa receptorer i möss har Göteborgsforskarna fått nya kunskaper om mekanismen bakom benskörhet vid ledgångsreumatism – något som på sikt kan leda till nya läkemedel, som utnyttjar östrogenets goda effekter utan att ge oönskade biverkningar.
Avhandlingen Arthritis and immune-mediated bone loss – role of estrogen signalling pathways försvaras vid en disputation den 11 januari.