Outforskad marijuana lockande som medicin
Flera ämnen i cannabisplantan har teoretisk potential att fungera som medicin, men i dag finns bara solida vetenskapliga bevis för en viss smärtlindring och inga nya läkemedel baserade på cannabis är på väg ut på marknaden. Samtidigt ökar användningen av “marijuana på recept” kraftigt.
– Massor av patienter kommer nu och ber om att få papper på att de kan använda marijuana medicinskt. Det är omöjligt för oss läkare att gå igenom alla tveksamma studier med alla patienter och att vägra dem gör att de går till en annan läkare, säger Mark Ware, kanadensisk läkare och cannabisexpert som deltog på den stora vetenskapskonferensen AAAS i amerikanska San José i februari.
I Kanada och i hälften av USA:s delstater är möjligt att få licens från läkare för självmedicinering med marijuana. Det har blivit något av en trend. Över en miljon amerikaner och kanadensare har nu tillgång till cannabis “på recept” och andelen växer snabbt. De vetenskapliga bevisen för att cannabis botar är få, men forskningen bör inriktas på de som nu självmedicinerar anser Mark Ware.
Smärtstillande effekter
– För vissa av mina patienter är cannabis ett alternativ som tycks fungera, men det behövs mer forskning på dessa patienter. Det enda man säkert kan säga om marijuanas medicinska egenskaper efter alla studier som gjorts är att det har en viss smärtstillande effekt. Och att den effekten uppträder även i lägre doser än de som ger ett rus, säger Mark Ware.
Det som gör att cannabisplantan påverkar kroppen är att den till skillnad från de flesta andra växter innehåller en mängd olika ämnen som klassas som cannabinoider. Kroppen använder ämnen ur samma kemiska grupp för att reglera olika processer i till exempel nervsystemet. När cannabinoiden THC når hjärnan påverkar den dessa processer. Resultatet är i många fall ett välmående parat med bland mycket annat förändrad tidsuppfattning, minskad smärtkänslighet och sämre reflexer.
Eftersom det finns ett 70-tal olika cannabinoider i marijuana kan det finnas andra typer av påverkan. Endast ett fåtal är studerade, men neurofarmakologen Roger Pertwee vid Aberdeens universitet, som upptäckte THC på 70-talet, var på AAAS för att prata om andra möjliga medicinska effekter och nämnde till exempel molekylen THCV.
– THCV är inte psykoaktivt och ger rus, men vi har visat att den kan ha anti-psykotiska effekter som har potential att hjälpa vid schizofreni, säger Roger Pertwee, vars forskning än så länge inte har skett på människor.
Få bevis för att det hjälper
Jan Hillert, professor i neurologi på Karolinska Institutet och specialiserad på nervsjukdomen MS, ser få belägg för att cannabis hjälper i praktiken.
– Många hade föreställningen att det skulle förbättra livskvaliteten vid MS, men när man har gjort stora kontrollerade studier och jämfört cannabis med placebo kan man inte se några effekter på upplevd livskvalitet. Däremot finns en liten effekt på smärta, men det finns även andra behandlingsmetoder mot smärta.
Jan Hillert tycker ändå att man måste vara öppen för cannabis inom vården.
– Det är möjligt att det finns situationer där just cannabis kan vara ett bra val, kanske till och med ett bättre val än mycket annat. Där måste vi vara öppna och är det så att studier visar medicinska egenskaper så kan man förstås använda ämnen från cannabis inom vården, säger Jan Hillert.
I dag finns endast två måttligt effektiva läkemedel som bygger på ämnen i marijuana. Det är Sativex mot smärta och stelhet vid MS samt Marinol mot illamående vid cancerbehandling. Igor Grant som är professor vid institutet för marijunaforskning på University of California tror inte att det kommer att komma några nya läkemedel inom överskådlig framtid.
– Intresset hos läkemedelsbolagen att utveckla nya mediciner från ämnen som finns i marijuana är inte tillräckligt stort. Dels är det svårt och dels går det inte att ta patent på dem eftersom ämnena finns naturligt. Det håller tillbaka läkemedelsbolagen. Detta kommer under överskådlig framtid att handla om att hantera den självmedicinering som många människor vill kunna ägna sig åt, säger Igor Grant.
Denna självmedicinering ökar alltså kraftigt i Nordamerika, men även i Europa. I Nederländerna, Tyskland och Italien finns i dag stora möjligheter att gå till en läkare och den vägen få tillstånd att bruka till exempel den holländska produkten Bedrocan, som är ren cannabis odlad och paketerad under kontrollerade omständigheter.
Olaglig som medicin i Sverige
– Vi märker ju att det här är en ökande trend. Samtidigt har vi i Sverige ett tydligt regelverk som vi kan hålla oss till och marijuana är inte klassat som läkemedel och därmed inte tillåtet att använda som medicin, säger Karin Jansson som är utredare på Läkemedelsverket.
Det finska läkemedelsverket har givit vissa läkare licens att skriva ut Bedrocan och norrmän som reser till Nederländerna och får medicinen utskriven där har möjlighet att ta med en begränsad mängd till Norge.
– Du får inte ta in Bedrocan i Sverige även om en läkare inom EU har skrivit ut medicinen till dig eftersom innehållet är narkotikaklassat. Det som skulle kunna ändra på reglerna är politiska beslut, säger Karin Jansson.
I ljuset av den ökande populariteten för “medicinsk marijuana” tycker läkaren Mark Ware att det är dags att ta kontroll över en situation som han anser är kaosartad. Han efterlyser mer forskning om vad som nu händer med de människor som självmedicinerar med marijuana. Han pekar också på ett positivt exempel från Israel där marijuana också har blivit godkänt för medicinskt bruk.
– Israeliska forskare har tagit fram en portabel vaporisator som kan laddas med vanlig marijuana och som släpper ifrån sig endast så mycket THC att smärtlindring uppstår, men inte något rus. Det gör att patienterna kan lägga in sin marijuana och få i sig en kontrollerad mängd THC. Det är en väg framåt, säger Mark Ware.
Text: Dag Kättström, vetenskapsjournalist
Kontaktinformation
red@forskning.se