Inte utdöd, men nära döden, precis intill ett dagbrott på Nya Kaledonien. Den endemiska tuggummiväxten Pycnandra longiflora. Foto: Rosa Scopetra
Artikel från Naturhistoriska riksmuseet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En blommande buske, som klassats som utdöd, har återupptäckts på Nya Kaledonien. Det spektakulära återfyndet handlar om en tuggummiväxt, som hör till ögruppens största endemiska släkte, och som det inte funnits några dokumenterade fynd av sedan 1860-talet, när den först beskrevs.

Forskare har letat intensivt efter växten. Men efter många fruktlösa fältresor och inventeringar blev den så sent som 2015 klassad som utdöd. Bergen på Nya Kaledonien är rika på nickel, kobolt och magnesium, metaller som är åtråvärda för oss människor. Enorma dagbrott ersätter tidigare skogklädda bergsmassiv, som normalt är översållade av sällsynta och unika växter. I den dramatiska omvandlingen av naturmiljön utrotas djur och växter.

Men när en botaniskt intresserad person fick höra talas om att en art hon följt nu betraktades som utdöd, tog hon kontakt med expertis, först anonymt, genom att skicka ett paket med blommor och frukter till forskare i Frankrike.

Spektakulära blommor
Fyndet visade sig vara den länge eftersökta tuggummiväxten Pycnandra longiflora, en art som har de mest spektakulära blommorna i rött och gult i hela växtsläktet. Fyndet hade hon gjort på nordvästra delen av Nya Kaledoniens huvudö, precis nedanför en gruva. Där har forskarna nu kunnat konstatera 176 individer inom ett mycket begränsat skogsområde, som även det ligger i farozonen för utökad gruvbrytning.

Ulf Swenson, botanist på Naturhistoriska museet och specialist på tuggummiväxter, har nu tillsammans med sin franske kollega Jérôme Munzinger, publicerat en artikel i Phytotaxa om återfyndet och varför forskarna varit så måna om att försöka hitta just den här arten.

Artikeln: Munzinger & Swenson: “Pycnandra longiflora (Sapotaceae) a species believed to be extinct, rediscovered in New Caledonia”, Phytotaxa, 2016. DOI:10.11646/phytotaxa.278.2.9

Kontakt:
Ulf Swenson
Forskare i botanik
Tel: 070-2469223
E-post: ulf.swenson@nrm.se

Michaela Lundell
Vetenskapskommunikatör
Tel: 08-5195 4247
E-post: michaela.lundell@nrm.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera