Artikel från Högskolan i Gävle

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

När för många människor koncentreras till samma plats finns en stor risk att stress och jäkt förtar det positiva. Positiva upplevelser kännetecknas av lugn och ro, enligt en upplevelsekarta från Högskolan i Gävle. Det är något att tänka på vid planering av nya stadsområden, menar forskare.

För att förstå hur olika områden i en stad uppfattas, har forskare vid Högskolan i Gävle skapat en upplevelsekarta som täcker hela Stockholms kommun, och som innehåller nästan 2 000 upplevelser.

– Det är första gången det gjorts och vi har nu ett stort underlag för att förstå hur olika områden upplevs, säger Karl Samuelsson, doktorand i miljöteknik vid Högskolan i Gävle.

Lugn och ro är viktigt även för stockholmare

Den vanligaste kategorin av positiva upplevelser kännetecknas av lugn och ro och av att vara i naturen. Den näst vanligaste positiva upplevelsen kännetecknas av att uppleva kultur eller historia.

– Det är intressant tycker vi: detta är i Stockholm och det är överraskande och tankeväckande för hur man bygger en stad. Vi hade en kategori som handlade om shopping och en annan som handlade om att träffa nya människor – gå på restaurang och så vidare, men de var inte alls lika populära.

Vill kunna vara sig själv

Det fanns också några då miljöer som nästan samtliga upplever som negativa. Den vanligaste kategorin av negativa upplevelser är kopplad till att man känner att man inte kan vara sig själv. Men även att det är svårt att gå eller cykla, att man blir trött av för många människor och intryck och att man inte känner sig säker.

– Tillgänglighet är såklart någonting man vill ha i stan, men det nya vi kan visa är att det finns en brytpunkt, säger Karl Samuelsson.

Att centrera folkströmmarna till vissa platser, så mycket som man har gjort i Stockholm, har sin nackdelar. Framförallt kan detta vara intressant att ta till sig för mindre städer, som växer snabbt, för att undvika att sätta sig i den här sitsen, menar han. Det kan vara bra att ha en strategi redan när man planerar nya områden och designar själva gatunätet.

– Att bygga många småcentrum i stället för ett centrum, kan vara en bra strategi för att avlasta.

Vetenskaplig artikel:

Urban resilience at eye level: Spatial analysis of empirically defined experiential landscapes (ScienceDirect)

Kontakt:

Karl Samuelsson, doktorand i miljöteknik, vid Högskolan i Gävle, karl.samuelsson@hig.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera