Så undviker du att falla för shoppinghysterin
Black Friday lockar konsumenter att handla mer. Samtidigt nås vi dagligen av klimatrapporter med uppmaningar till förändrade konsumtionsvanor och motreaktioner som White Monday växer sig starkare. Vad är det som får konsumenter att falla för köphysteri, trots en ökad klimatångest?
– När vi shoppar är en viktig trigger hur ”alla andra” gör, vilket är en orsak till att handeln fortsätter slå nya rekord trots en ökad medvetenhet om klimatet, säger Per Kristensson, professor i konsumentpsykologi och innovation vid CTF, Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet. Eftersom ”alla andra” shoppar så rättfärdigar detta vårt eget beteende.
Per Kristensson forskar om konsumenters beslutsfattande och förklarar hur shopping är ett exempel på att vi människor inte är så rationella som vi tror utan styrs av undermedvetna faktorer.
Fokus på små positiva händelser ökar lycka
En annan faktor som också rättfärdigar vårt beteende är rean.
– Rean får oss att shoppa. Även om det är saker vi egentligen inte behöver är det okej att shoppa när det är rea. Många tror också att ett rea-kap gör oss lyckliga – visst kan det göra det men bara för en kort stund och forskning visar att en upplevelse har en större effekt på vår lyckokänsla.
Hur kan vi ändra vårt beteende?
– En del människor lockas av reor och ser fantastiska möjligheter att ha både kul och skaffa nya grejer, medan andra förfasas över dålig smak och konsumtionshysteri som går stick i stäv med utvecklingen om hållbarhet. Sverige är kluvet, säger Per Kristensson, som ger tre tips på hur vi kan bli lyckligare i novembermörkret utan att falla för shoppinghysterin:
- Bjud en kompis på en mysig fika (bjuda människor är förenat med välbefinnande)
- Fråga en kompis om du och hen kan laga mat tillsammans en kväll (att skapa något är förenat med välbefinnande)
- Ta en promenad tillsammans med någon (sociala aktiviteter är förenat med välbefinnande)
– Lycka är ett märkligt psykologiskt tillstånd. Vi människor är ganska dåliga på att förstå vad som egentligen gör oss lyckliga. Intressant nog visar forskning att människor som genomlevt något svårt ofta är mer lyckliga. Det beror sannolikt på att de uppövat en förmåga till tacksamhet och är duktigare på att upptäcka glädjeämnen i livet. Forskning bekräftar också att det är de små sakerna som leder till lycka – och inte alls de stora. Att fokusera på små positiva händelser leder till känslor av välbefinnande och kan stärka oss mer än vad vi tror, avslutar Per Kristensson.
Kontakt:
Per Kristensson, professor och föreståndare vid CTF, per.kristensson@kau.se