Ett mänskligt kranium ligger arrangerat för att genomgå skiktröntgen.
Bild: Carolina Bertilsson
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Öroninflammation, bihåleinflammation och artros – det är bara några av de krämpor som svenska vikingar tycks ha dragits med. Det har forskare från Göteborgs universitet kunnat se genom att undersöka vikingaskallar med skiktröntgen.

I Varnhem i Västergötland har man hittat många välbevarade skelett efter vikingar. Nu har forskare från bland annat Göteborgs universitet undersökt 15 vikingaskallar därifrån med hjälp av modern datortomografi, även kallad CT-röntgen eller skiktröntgen.

Skiktröntgen ger tredimensionella bilder där forskarna i detalj kan studera olika typer av skelettpåverkan, skikt för skikt, i de olika delarna av skallen. Flera av de undersökta individerna visade tecken på att ha genomgått bihåle- eller öroninflammation vilket har satt spår i intilliggande benstrukturer. Forskarna såg också tecken på artros och olika tandsjukdomar.

– Det fanns en hel del att titta på. Exakt vad allt beror på vet vi inte. Vi ser ju inte skadorna i de mjuka vävnaderna, eftersom de inte finns kvar, men vi ser vilka spår de satt i skeletten, säger Carolina Bertilsson, forskare på Göteborgs universitet och övertandläkare inom Folktandvården, i ett pressmeddelande.

Ny förståelse för vikingarnas hälsa

Resultaten i studien ger en ökad förståelse för hur människor hade det när det inte fanns tillgång till modern sjukvård.

–Alla vet hur det känns att ha ont någonstans, man kan bli ganska desperat att få hjälp, men på den här tiden fanns inte den sjukvård och tandvård vi är vana vid och ingen smärtlindring i dagens bemärkelse, eller antibiotika. Fick man en infektion kunde man få dras med den länge.

Skonsam analys av vikingaskallar

Förutom att ge insikter i vikingarnas liv har studien också visat hur skiktröntgen kan användas för arkeologiska undersökningar. Metoden har många fördelar.

– Väldigt många av dagens arkeologiska metoder är invasiva, där man behöver borra bort ben eller annan vävnad för analys. Här behåller vi kvarlevorna helt intakta och får ändå ut väldigt mycket information, säger Carolina Bertilsson.

Vetenskaplig artikel:

Findings from computed tomography examinations of Viking age skulls, British Dental Journal Open

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera