
Olyckor på elsparkcykel beror oftast på förarnas beteende. Att åka med en hand istället för båda och att åka i grupp är några av de största riskfaktorerna.
Elsparkcyklarnas intåg i städerna har inneburit en möjlighet att snabbt och smidigt göra kortare resor. Men fordonstypen har också fått andra användningsområden. Nu har en studie från Chalmers, som är den första i sitt slag, undersökt vad som orsakar olyckor i stadsmiljö.
– I arbete med trafiksäkerhet är det viktigt att förstå att elsparkcyklar inte bara tillgodoser mobilitetsbehov i städer, utan också används för nöjes skull. Tyvärr är det tydligt att den typen av nöjeskörning i vissa fall medför farliga beteenden som leder till påtagliga olycksrisker, säger Marco Dozza, professor i aktivt säkerhets- och trafikantbeteende vid Chalmers i ett pressmeddelande.
Förare på elsparkcyklar tar risker med flit
De flesta elsparkcyklister har inte ett riskbeteende, men studien fokuserade på vad man kallar ”säkerhetskritiska händelser”. Forskarna samlade in data från nästan 7 000 resor med hyrda elsparkcyklar. Med hjälp av att bland annat fästa kameror på fordonen kunde forskarna närmare undersöka 61 säkerhetskritiska händelser:
- 19 olyckor
- 42 så kallade ”nära-ögat”-händelser – kritiska situationer som kunde ha lett till en olycka.
Vid 20 procent av händelserna skapade föraren en risksituation eller krock med flit. Det förvånade forskarna eftersom det tydligt skiljer sig från studier av andra fordon.
De situationer som förarna skapade med flit togs inte med i analysen av olycksrisker. Marco Dozza ser dock stora problem med beteendet. Det finns inte samma sociala normer för användning av elsparkcyklar som för andra fordonstyper, menar han.
– Det här beteendet verkar vara specifikt för elsparkcyklar. Att ägarskap saknas eftersom elsparkcyklarna hyrs kan göra att föraren inte känner samma ansvar för fordonet och bryr sig mindre om konsekvenserna av en krock.
Erfarenhet av elsparkcykel påverkar
Studien visar att det framför allt är förarens beteende som orsakar olyckor, inte själva elsparkcykeln. Och de farliga beteendena får konsekvenser. Att köra med bara en hand på styret ger sex gånger högre risk att en olycka ska hända. Att åka tillsammans i grupp, eller att använda mobiltelefon under färden, tredubblar nästan risken.
– Det går inte att styra och bromsa med en elsparkscykel på samma sätt som med en cykel, så att köra med en hand på styret är betydligt svårare – och farligare – än många kanske tror. Resultaten bekräftar hur viktigt det är att inte vara distraherad under körningen. Att titta på mobilen eller åka många i grupp kan ta bort fokus på körningen och omgivningen, säger Marco Dozza.
Hur erfaren den som kör elsparkcykeln är, påverkar också olycksrisken.
– Risken att bli inblandad i en olycka är allra störst den första gången man kör. För den som har kört under fem gånger är risken fortfarande mer än dubbelt så hög.
Det spelar också stor roll vilken typ av resa elsparkcykeln används för. Pendling till och från arbetet, eller annan bestämd plats, leder till färre olyckor än planlös körning, eller körning där föraren tar omvägar på väg mot destinationen.

Oväntat många incidenter med bilar
Flera av de säkerhetskritiska händelserna involverade bilar, närmare bestämt 30 procent. Nästan 20 procent hände med andra elsparkcyklar, 16 procent med fotgängare och 5 procent med cyklar.
– Eftersom cyklar och elsparkcyklar bör köra på cykelbanor hade jag förväntat mig fler incidenter med cyklar. Att så många bilar är involverade tyder på att många incidenter sker när elsparkcykeln körs utanför cykelbanor, eller när det inte finns några cykelbanor tillgängliga. Olycksrisken är störst vid korsningar och min uppfattning, även om detta inte är något som studien har kommit fram till, är att det kan vara svårt för bilister att se elsparkcyklisterna i tid, speciellt om de inte kör på cykelbana, säger Marco Dozza.
Så kan säkerheten förbättras
Elsparkcyklarnas säkerhet i trafiken kan förbättras på flera sätt. Teknik som kan varna för farliga situationer och påminna föraren om att ha båda händerna på styret är ett exempel. Med hjälp av teknik kan man också upptäcka om föraren använder telefonen eller om flera personer åker tillsammans. Då skulle man kunna anpassa hastigheten automatiskt.
Den största skillnaden på kort sikt kan dock göras med förändringar i förarnas beteende, tror Marco Dozza.
– Föräldrar kan lära sina barn köra elsparkcykel på samma sätt som de lär dem cykla. Kanske behövs det krav på utbildning, och helst praktisk träning, för att få hyra en elsparkcykel.
Samlade in data från 6 868 resor med elsparkcyklar
Så här genomfördes studien:
Data samlades in från 17 extrautrustade elsparkcyklar för uthyrning i Göteborg, under 6 868 resor gjorda av 4 694 elsparkcyklister över en sammanlagd sträcka av 9 930 kilometer. Data samlades in om resornas rutt, hastighet och hur bromsarna användes. Fordonen var även utrustade med kameror riktade framåt för att underlätta analysen av riskfyllda situationer.
Riskfaktorer vid elsparkscykelkörning:
Siffrorna anger hur mycket risken för olyckor och säkerhetskritiska händelser ökar vid olika beteenden och restyper.
Förarbeteende – Antal gånger ökad risk för säkerhetskritiska händelser
- Enhandsstyrning: 6,5
- Åkning i grupp: 2,7
- Mobilanvändning under färd: 2,7
- Förarerfarenhet av fem resor eller färre: 2,2
Typ av resa – Antal gånger ökad risk för säkerhetskritiska händelser
- Planlös körning/omvägar jämfört med punkt till punkt: 4,9
- Fritidskörning jämfört med pendlande: 2,4
Vetenskaplig artikel:
Understanding factors influencing e-scooterist crash risk: A naturalistic study of rental e-scooters in an urban area, Accident Analysis & Prevention.