
En studie vid Karolinska institutet visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka upp stamceller med en genetisk ”streckkod” har forskarna kunnat se hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten kan i framtiden leda till nya behandlingar för hörselnedsättningar.
– Vår studie visar hur olika celltyper uppstår från stamceller i embryot och hur de sedan organiseras för att skapa viktiga strukturer i hjärnan. Man kan säga att vi har skapat ett släktträd för cellerna i nervsystemet och innerörat, säger Emma Andersson, som forskar inom cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.
Reparera skadade celler i örat
Forskarna injicerade en speciell typ av virus i embryonala stamceller hos möss i en tidig utvecklingsfas. Viruset innehöll en genetisk ”streckkod” som integrerades i stamcellernas dna och sedan följde med vid celldelning. Genom att följa koden kunde forskarna spåra hur cellerna utvecklades till olika typer av nervceller och celler i innerörat.
Resultaten visade att cellerna i innerörat, som är avgörande för hörseln, utvecklas från två huvudtyper av stamceller. Kunskapen kan leda till nya behandlingar för hörselnedsättningar.
– Att kunna spåra cellernas ursprung och utveckling ger oss en unik möjlighet att förstå de grundläggande mekanismerna bakom hörselnedsättningar. Det kan hjälpa oss att hitta nya sätt att reparera eller ersätta skadade celler i innerörat, säger Emma Andersson.
Vill utforska nervsystemet
Forskargruppen planerar att använda metoden för att studera andra delar av nervsystemet och kroppen. De hoppas att forskningen ska ge nya kunskaper och leda till behandlingar för exempelvis genetiska sjukdomar.
– Vi är bara i början av att förstå de komplexa processerna bakom nervsystemets utveckling. Vår metod öppnar upp för många spännande möjligheter att utforska hur nervsystemet och resten av kroppen formas under den embryonala utvecklingen, säger Emma Andersson.
Vetenskaplig artikel:
Ectoderm barcoding reveals neural and cochlear compartmentalization”, Science.