
Var tionde person över 75 år tycker att ensamhet påverkar deras mående negativt – även om många inte är socialt isolerade. Enligt en avhandling från Lunds universitet hänger ensamheten ihop med sömnproblem, många hälsoproblem samtidigt och allt fler läkemedel.
Ensamhet och isolering bland äldre ses som ett växande folkhälsoproblem, särskilt efter pandemin. Förlust av partner eller vänner och nedsatt funktionsförmåga kan bidra till att de sociala kontakterna minskar.
– En vanlig missuppfattning är att ensamheten ökar generellt i befolkningen. Men undantaget en tillfällig topp under pandemin, har förekomsten av ensamhetskänslor och social isolering i de flesta åldersgrupper faktiskt legat stabilt under 2000-talet i Sverige. Däremot ökar antalet äldre och det är ofta den gruppen som upplever ensamhetskänslor, säger Markus Svensson, ST-läkare vid klinisk genetik i Region Skåne i ett pressmeddelande.
I en avhandling vid Lunds universitet har han undersökt och analyserat sambandet mellan ensamhet, social isolering och hälsa – med hänsyn till ålder, kön och livsstil. Utgångspunkten var en stor befolkningsstudie i Skåne, där 6 800 personer mellan 60 och 93 år svarat på enkäter, gjort medicinska undersökningar, minnestester och deltagit i intervjuer.
Sömnproblem och många läkemedel
Resultaten visar att känslor av ensamhet kan hänga ihop med flera olika hälsoproblem, sömnsvårigheter och ökad användning av läkemedel – särskilt när man tar flera samtidigt, så kallad polyfarmaci. Det finns också en koppling till vissa mediciner som ökar risken för fall.
– Har man problem med att sova, kanske man inte har tillräcklig ork att träffa familj och vänner. Polyfarmaci kan, om den exempelvis inkluderar fallriskläkemedel, leda till yrsel, balansproblem och kognitiva störningar, vilket i sin tur kan påverka den sociala förmågan, öka risken för fall och begränsa möjligheten att vara fysiskt aktiv, säger Markus Svensson.
Ensamhet kan öka stress
Människor som känner sig ensamma har ofta mer stresshormoner i kroppen, vilket kan höja blodtrycket och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
– Sedan tidigare studier är det känt att personer som känner sig ensamma och är socialt isolerade mer sällan deltar i förebyggande hälsovård som screeningprogram. Det skulle också kunna bidra till att de oftare drabbas sjukdomar som är potentiellt förebyggbara. Men eftersom detta är observationsstudier är orsakssambanden inte helt klarlagda, säger Markus Svensson.
Många var inte socialt isolerade
Studierna visade också att många äldre som kände sig ensamma inte var socialt isolerade. Det tyder på att ensamhet handlar mer om en upplevelse av sina relationer än om hur många kontakter man faktiskt har.
– Känslan av ensamhet är svår att definiera och inom forskningen råder ingen enighet om hur den bör avgränsas. Majoriteten av de som upplever ensamhet har ett socialt nätverk eller till och med en partner. Det tyder på att ensamhetskänslan inte sällan är oberoende av familj eller socialt nätverk, utan handlar mer om förväntningarna på sociala relationer inte uppfylls.
Ensamhet bland äldre
I studien uppgav var tionde person över 75 år att ensamhet påverkar deras mående negativt.
Kvinnor över 80: 74 procent hade upplevelser av ensamhet.
Män över 80 år: 52 procent kände sig ensamma.
Möjliga förklaringar till skillnaderna är, enligt Markus Svensson, att:
- Kvinnor har oftare förlorat sin livspartner.
- Män är mindre benägna att erkänna känslor av ensamhet.
Studierna har utgått från befolkningsstudien Gott Åldrande i Skåne (GÅS).
Allt äldre befolkning
Livsomvälvande händelser, som pension eller förlust av en partner, ökar risken för ensamhet. Det handlar också om hur väl en person kan anpassa sig till förändringen och hitta sätt att hantera förlusten
Vissa äldre kan även undvika att ta kontakt med andra eftersom de inte vill vara till besvär. Sköra äldre kan ha många vårdkontakter, ofta med anhöriga som vårdare, men de kan inte ersätta sociala relationer man själv väljer eller önskar.
– Med en åldrande befolkning kommer kunskap om ensamhet och dess orsaker och konsekvenser bli allt viktigare. Mer forskning behövs för att bättre förstå orsakssambanden mellan ensamhetskänslor, social isolering och hälsa. Denna forskning kan i sin tur ligga till grund för åtgärder för förebyggande och minskning av ensamhet på sikt, säger Markus Svensson i pressmeddelandet.
Avhandling:
Loneliness and social isolation among older adults: Findings from the general population-based study “Good Aging in Skåne”, Lunds universitet.