Cancer
Jakten på botemedel och behandlingar mot cancer pågår hela tiden. Forskare försöker samtidigt förstå mer om orsakerna bakom olika cancersjukdomar. Här finns alla våra artiklar med forskningsresultat om cancer.
-
Fet fisk skyddar mot prostatacancer
Män som äter mycket fet fisk löper mindre risk att drabbas av prostatacancer, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Effekten beror troligen på det rikliga innehållet av omega-3-fettsyror, men det spelar också roll vilka gener man bär på.
-
Underkänt för många cancertester på nätet
Många självtester för cancer på Internet uppfyller inte EU:s kvalitetskriterier, visar en ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet. - Människor som söker hälsoinformation på Internet måste uppmärksammas på att det finns undermålig sådan, säger Alexandra Ekman, medicine...
-
Nya bröst med säkrare metod
Kvinnor som förlorat ett bröst efter cancer kan få ett nytt genom att använda hud och underhudsfett från buken. Det har hittills ansetts som ett stort och komplicerat ingrepp, men forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset har nu utvecklat metoden och de första resultaten är...
-
Ekogubbar hämmar cancer bäst
Jordgubbar har tidigare visat sig ha en god antioxidativ verkan jämfört med många andra frukter och bär. I en ny studie vid institutionen för växtvetenskap, SLU, har Marie Olsson och hennes kollegor funnit klara samband mellan mängden antioxidanter i extrakt av jordgubbar och den...
-
Operation för prostatacancer ökar risken för ljumskbråck
Varje år genomgår över 2000 män öppen operation för prostatacancer. Operationen ger 15 gånger så hög risk att utveckla ljumskbråck jämfört med män som inte opererats. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.
-
Målsökande antikroppar verktyg mot cancer
Målsökande antikroppar som bär radioaktiva molekyler direkt till tumörcellerna kan bli viktiga verktyg i framtidens cancerbehandling, skriver Ali Sheikholvaezin i den avhandling han försvarar vid Umeå universitet den 13 oktober.
-
Banbrytande cancerforskare belönas med pris
Lars Holmgren har omkullkastat rådande föreställningar och öppnat nya vägar för framtidens cancerforskning. Hans insatser belönas nu med Eric K. Fernströms pris vid Karolinska institutet.
-
Fet fisk skyddar mot cancer
Om man vill undvika att få njurcancer är det en god idé att äta lax eller annan fet fisk några gånger i månaden. Det visar en ny stor studie vid Karolinska Institutet som publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften JAMA.
-
Bättre cancerbehandling med effektivare dosberäkning
Genom moderna, mer effektiva beräkningsmodeller för stråldoser kan risken för fel vid strålbehandling av cancer minskas och ännu högre precision bli möjlig, skriver Jörgen Olofsson i den avhandling han försvarar vid Umeå universitet den 22 september.
-
Bröstcancer: östrogen bidrar till kärlbildning
Nybildning av blodkärl är en förutsättning för tillväxt och spridning av tumörer. Unika studier vid Linköpings universitet visar hur kvinnliga könshormoner påverkar denna process - kunskaper som kan få betydelse för vår förståelse av uppkomsten av bröstcancer och behandlingen av...
-
“Allergiceller” kan förvärra cancer och psoriasis
Kroppens så kallade mastceller förknippas främst med allergiska reaktioner då de frisätter histamin och andra inflammatoriska ämnen. Men forskare vid Karolinska Institutet har nu demonstrerat hur mastcellerna också kan bidra till sjukdomar som psoriasis och cancer.
-
Graviditet påverkar prognosen vid bröstcancer
Kvinnor som drabbas av bröstcancer har sämre prognos - alltså fler riskerar att dö av sjukdomen - om de fött barn inom en tioårsperiod före diagnos. Prognosen förbättras successivt ju längre tid som går mellan barnafödande och diagnos.
-
Fler omogna celler i hjärnan tros skapa grogrund för cancer
Genom att förändra koncentrationen av tillväxtfaktorn PDGF i odlade stamceller från hjärnan kan cellernas mognadsprocess snabbas på eller blockeras. Det visar en forskargrupp vid Uppsala universitet i en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cancer Research. PDGF har...
-
Koppling mellan charkuteriprodukter och magcancer
Ökad konsumtion av charkuteriprodukter som bacon, korv och rökt skinka ökar risken för magsäckcancer, visar ny forskning från Karolinska Institutet. En kartläggning av ett stort antal studier inom området gör klart att risken att drabbas av magsäckscancer ökar med mellan 15 och 38...
-
Dubbel risk för livmoderhalscancer trots operation
Varje år hittas allvarliga cellförändringar hos 3000 svenska kvinnor i cellprovskontrollerna. Men även efter det att kvinnorna opererats löper de dubbelt så stor risk att drabbas av livmoderhalscancer jämfört med andra kvinnor. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin.
-
Genetiska riskfaktorer för livmoderhalscancer
Humant papillomvirus (HPV) är ett sexuellt överförbart virus och den viktigaste orsaken till utvecklandet av livmoderhalscancer, men det finns också ärftliga inslag. Malin Engelmark presenterar i sin avhandling ny kunskap om de genetiska faktorerna bakom sjukdomen Hon disputerar vid Uppsala...