1. Person i vit skjorta sitter med händerna på bärbar dator.
    11 december 2024

    Vanligt med hot och trakasserier i högskolan

    Fyra av tio forskare och lärare vid universitet och högskolor i Sverige har utsatts för trakasserier, hot och våld. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

  2. Person med långt ljust hår med ryggen mot kameran. Viftar med pompoms, i bakgrunden syns idrottsarena i oskärpa.
    1 oktober 2024

    Missnöje och skador får unga att sluta med cheerleading

    Mer än en fjärdedel av nuvarande samt tidigare aktiva i cheerleading uppger att de har utsatts för psykologiska övergrepp i sporten. Skador och missnöje med ledarskap anges också som problem – och som skäl till att en del slutar. Det framgår av en studie från Linköpings universitet.

  3. Ledsen flicka i skolmiljö.
    13 maj 2024

    Växande klyfta mellan tjejer och killar i skolan

    Flickor umgås med varandra och pojkar bildar en egen grupp. Men konsekvensen av uppdelningen blir en tuffare stämning. Det här riskerar att leda till mer mobbning, enligt forskning vid Högskolan i Gävle.

  4. Man i skägg lutar sig mot fönster
    3 maj 2024

    Så kan skolor tackla nätmobbning mot lärare

    Aggressiva mejl från föräldrar, elever som filmar och lärare som hängs ut i sociala medier. Digital mobbning har blivit ett arbetsmiljöproblem i skolan. Forskare vid Malmö universitet har tagit fram en verktygslåda som hjälper skolor att tackla digital aggressivitet systematiskt.

  5. 26 september 2023

    Mobbning på jobbet ökar risken för självmord

    Personer som varit utsatta för mobbning eller våld på sin arbetsplats löper högre risk att begå självmord. Det visar en studie från Stockholms universitet.

  6. 6 februari 2023

    Ohövlighet kan leda till mobbning på jobbet

    Den som blir ohövligt behandlad på arbetsplatsen löper större risk för att senare även bli mobbad på jobbet. "Tidiga insatser är nödvändiga", säger Kristoffer Holm, som gjort en studie om negativa beteende på arbetsplatsen...

  7. 28 april 2022

    Barn med funktionsnedsättning dubbelt sårbara för mobbning

    Mobbning ökar sårbarheten för att utveckla depressiva symptom, visar forskning. Sambandet är extra starkt för barn med funktionsnedsättning.

  8. 18 februari 2022

    Sjöbranschen fortsatt drabbad av mobbning och trakasserier

    Kvinnor och minoritetsgrupper är särskilt utsatta för mobbning och trakasserier till sjöss. Fler än hälften av den kvinnliga sjöpersonalen säger sig ha blivit utsatta.

  9. 10 december 2021

    Mobbning minskar med moraliskt ansvarsfulla klasskamrater

    Mobbning är inte lika vanligt i klasser där elever tror att deras klasskamrater utan undantag tycker att mobbning är fel, att den som utsätts far illa och att de som mobbar inte kan skylla ifrån sig.

  10. 9 juni 2021

    Ångest driver vittnen att ingripa vid mobbning

    Hundratusentals skolelever kommer dagligen i kontakt med mobbning – som offer, mobbare eller vittnen. Forskning visar vad som avgör om andra elever kommer till offrets undsättning eller inte.

  11. Barn i skolan som har dragkamp på en gräsmatta.
    10 maj 2021

    Mobbning och fetma påverkar flickors och pojkars psykiska hälsa

    Pojkar med fetma löper större risk att drabbas av depressiva symtom, men inte flickor. Däremot är mobbning en stor riskfaktor för depressiva symtom hos både pojkar och flickor.

  12. 23 november 2020

    Gävleskolor visar hur det går att stoppa mobbning

    I de flesta skolor byter mobbare bara offer, andelen elever som drabbas är konstant. I Gävle vet lärarna vilka barn som är utsatta och det stoppar mobbning mot tre av fyra elever varje termin. Kommunen har satt forskningsresultat om mobbning i system.

  13. 31 januari 2019

    Nätmobbning i ett gränslöst arbetsliv

    Fler män än kvinnor blir cybermobbade på jobbet. Och även chefer utsätts allt oftare för mobbning via digitala kanaler. Och varje digital plattform skapar särskilda former av mobbning.

  14. 1 juni 2017

    Många barn berättar aldrig om mobbningen

    Föräldrar och lärare beskrivs ofta ha en nyckelroll för att hjälpa barn som är utsatta för mobbning. Men forskning från Göteborgs universitet visar att mobbade barn har en betydligt sämre relation till både föräldrar och...

  15. 20 mars 2017

    Lärarnas kollegiala lojalitet hindrade nolltolerans mot mobbning

    Under tre terminer följde Hélène Jenvén förbättringsarbetet i en högstadieklass med målet att uppnå en nolltolerans mot kränkande behandling. Hon är förvånad över att kollegial lojalitet kan leda till att utsatta elever inte...

  16. 19 oktober 2016

    Varma elev-lärar-relationer kan ha ett samband med minskad mobbning

    Varma och omtänksamma elev-lärar-relationer kan kopplas till elevers motivation att ingripa mot mobbning. Bakom elever som är passiva åskådare eller medhjälpare till mobbning finns ofta en konfliktfylld lärar-elev-situation. Det visar en ny studie som...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera