Stamceller
-
Skadade stamceller kan förklara sena problem vid leukemi
Blodstamceller finns kvar i benmärgen vid akut lymfatisk leukemi, visar en ny studie. Men de tappar förmågan att bilda nya blodceller. Det kan vara en förklaring till att överlevare kan ha försämrad blodbildning lång tid efter sjukdomen.
-
Stimulerade stamceller kan reparera vid ryggmärgsskada
Forskare från Karolinska Institutet visar att det går att stimulera stamceller i ryggmärgen hos möss så att de bildar stora mängder nya oligodendrocyter, en celltyp som är viktig för nervfibrernas förmåga att leda signaler och därmed bidrar till att reparera skador i ryggmärgen.
-
Nanorör levererar molekyler till stamcellernas inre
Med en ny nanoteknikbaserad metod har forskare vid Lunds universitet lyckats leverera biomolekyler till mänskliga blodstamceller. Metoden bibehåller cellernas funktion utan någon negativ påverkan, vilket har stor potential både inom grundforskning och kliniskt.
-
Stamceller visar på olika nervcellers motståndskraft vid ALS
Nervsjukdomen ALS innebär förlust av nervceller som kontrollerar kroppens viljestyrda muskler. Men vissa, till exempel de som styr våra ögonrörelser, överlever hela sjukdomsförloppet. Forskare försöker nu identifiera generna bakom de så kallade okulomotoriska nervcellernas...
-
Så kan hudceller bli blodstamceller – mekanism kartlagd
Forskare har i ett internationellt samarbetsprojekt lyckats omvandla mänskliga hudceller till blodstamceller. – Det här är ett första steg på väg mot att generera fullt funktionella blodstamceller i provrör, som i framtiden skulle kunna transplanteras till patienter med blodsjukdomar,...
-
Växtsubstans hämmar cancerstamceller
En sydamerikansk växt som länge använts som medicinalväxt innehåller en substans, damsin, som kan hämma tillväxt och spridning av cancerstamceller. Det visar forskare i Lund och La Paz. Även en liknande substans, ambrosin, som framställts på kemisk väg har samma positiva effekt.
-
Växters stamceller ger nya ledtrådar
Stamceller hos växter och djur uppför sig förvånansvärt likartat, visar en ny forskningsstudie från Lunds universitet. Resultaten kan förhoppningsvis vara till nytta i stamcellsforskning för människor.
-
Stjärnforskarna som avslöjades som bedragare
Ett genombrott kan förvandla en anonym stamcellsforskare till världsstjärna över en natt. Det kan också innebära att tidigare obotliga sjukdomar kan behandlas. Dessutom kan genombrottet medföra nya forskningspengar och, i förlängningen, miljoner i intäkter. Inte underligt att...
-
Stamcellsforskningen – från plastbitar till mänskliga organ
Forskningen kring stamceller bär på stora löften. Cellerna kan ju förvandlas till vilka celler som helst, och kan inte bara bota flera idag obotliga sjukdomar utan också bygga upp hela organ. Åtminstone i teorin.
-
Behandling av kvinnlig infertilitet med stamceller ifrågasatt
I vetenskapliga studier har det framförts att kvinnlig infertilitet kan behandlas genom stamcellsbehandling. Men forskare från Göteborgs universitet och Karolinska Institutet ifrågasätter nu att nya äggceller kan framställa med hjälp av stamceller.
-
Stamceller kan motverka hjärtinfarkt
För första gången visar en klinisk studie, med ett större antal patienter, att det finns ett samband mellan stamceller och risken att insjukna i hjärtsjukdomar.
-
Nervskador repareras med stamceller från fettvävnad
Stamceller från fettvävnad kan användas för att behandla nervskador och förhindra att muskler förtvinar. Det konstaterar Dominique Schaakxs i en avhandling vid Umeå universitet där hon har genomfört experimentella studier av metoden, som hon anser kan bli ett alternativ till kirurgi.