1. Korthårig man ser ut att massera sig själv i nacken.
    25 november 2024

    Bristande samarbete i vården vid smärta i käke och nacke

    Personer som drabbas av samtidig käk- och nacksmärta har ofta svårt att få optimal hjälp i vården. Det framgår av en ny avhandling vid Umeå universitet. Käken och nacken är kopplade och arbetar tillsammans, men samarbetet mellan tandvård och sjukvård brister.

  2. Äldre kvinna i rullstol och omsorgspersonal.
    15 november 2024

    Otydligt ansvar kan sätta äldres munhälsa på spel

    Bra munhälsa är viktigt för att äldre personer ska slippa smärta, kunna tugga mat och inte gå ner i vikt. Men det är inte helt enkelt för personal på särskilda boenden att hjälpa till med munhygienen, visar en studie vid Göteborgs universitet. En förklaring är otydliga rutiner.

  3. Tandläkare undersöker en patient.
    6 september 2024

    Risk för tandlossning kan ses i blodet

    Vissa proteiner i blodet avviker hos personer som har tandlossningssjukdomen parodontit. Det visar en ny studie vid Umeå universitet. Enligt forskarna kan biomarkörerna bli viktiga för att bromsa sjukdomen.

  4. Tonårig pojke med tandställning på besök hos tandläkare.
    17 juni 2024

    Barn stressas av bedövning vid tandvård

    Bedövningssprutor i munnen när tänder ska dras ut vid tandreglering ger starka stresspåslag hos barn. Det visar en studie som mätt stressnivåer under olika tandvårdsbehandlingar.

  5. Närbild på man som får tandvård.
    6 maj 2024

    Goda bakterier kan motverka tandlossning

    En avhandling visar hur tandlossning, parodontit, skulle kunna upptäckas tidigare. Dessutom kan en god bakterie bli vapen mot de skadliga bakterier som orsakar sjukdomen.

  6. Barn sitter utomhus med surfplatta, inget ansikte syns. Barnet bär shorts.
    15 januari 2024

    Placerade barn har fler utdragna tänder och mer karies

    Barn som bor i familjehem, stödboende eller HVB-hem har sämre tandhälsa och får mindre tandvård än andra barn. Problemen fortsätter även in i vuxenlivet, enligt en ny avhandling.

  7. Välbevarad skalle undersöks med röntgen.
    14 december 2023

    Vikingarna hade koll på tandvård

    Vikingar hade mycket karies och tandvärk – men också framtänder som slipats till. Tänder från vikingatida Varnhem vittnar om en oväntat avancerad tandläkarkonst.

  8. 30 oktober 2023

    Hygienrutiner följs inte alltid vid rotfyllningar

    God hygien och handsprit är viktigt för att mota bakterier och undvika infektioner vid rotfyllningar. Men riktlinjerna kring vårdhygien följs inte fullt ut inom allmäntandvården, visar en avhandling.

  9. 24 oktober 2023

    Karies vanligare efter fetmakirurgi

    Personer som opererats mot svår fetma, obesitas, har högre risk för karies efter ingreppet. De upplever också en allmänt sämre munhälsa. Det visar en avhandling.

  10. 22 augusti 2023

    Hembesök kan förbättra barns tandhälsa

    Många förskolebarn i Skåne har karies. För att förbättra situationen har tandvårdspersonal gjort hembesök hos nyblivna föräldrar.

  11. 5 maj 2023

    Tandställning kan få tandköttet att dra sig tillbaka

    Ålder, rökning och alltför hårdhänt tandborstning kan leda till att tandköttet drar sig tillbaka. Men även tandreglering innebär en risk, enligt en ny avhandling.

  12. 6 april 2023

    Rökning och gnissling kan skada tandproteser

    Att röka och gnissla tänder är inte bra om en fast tandprotes ska hålla länge. Det visar en studie som undersökt olika risker för patienter där implantat ersatt förlorade eller skadade tänder.

  13. 21 mars 2023

    Ny lösning kan göra munsköljningen mer effektiv

    Idag används klorhexidin i munskölj, men medlet kan leda till missfärgade tänder och resistenta bakterier. Forskare har nu undersökt en alternativ lösning med lovande resultat.

  14. Kvinna håller händerna på sitt knä
    8 februari 2023

    Ny ledtråd till hur ben byggs upp – och bryts ner

    Vid flera sjukdomar kan benvävnad brytas ner, men vilka mekanismer som styr detta har delvis varit okänt. Nu har två faktorer som påverkar funktionen i benceller och skelettet identifierats.

  15. Kvinna håller händer mot ansiktet
    31 januari 2023

    Smärta i käkarna utmaning för tandvården

    Många lider av akut och långvarig smärta i käkarna. Särskilt drabbade är kvinnor. Behandlingen av käkproblemen är redan idag en utmaning för allmäntandvården, men kan bli ännu större i framtiden.

  16. 24 november 2022

    Skadliga bakterier vid tandinfektioner är nu kartlagda

    Forskare vid Karolinska institutet har tagit fram en lista på de vanligaste bakterierna vid svåra tandinfektioner. Studien kan bidra till ökad kunskap om sambandet mellan munbakterier och andra sjukdomar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera