17 december 2024
Stockholms universitet

5 år sedan Covid upptäcktes – experter vid Stockholms universitet

För 5 år sedan fick WHO de första rapporterna om att ett nytt virus upptäckts, men hur förändrades vi av pandemin och hur har våra beteenden påverkats? Nedan finns ett urval av experter vid Stockholms universitet som kan ge svar på de frågorna och flera andra aspekter.

Har våra beteenden påverkats av pandemin?

Erik Angner, professor i praktisk filosofi, Filosofiska institutionen, även knuten till Institutet för framtidsstudier. Forskar om bland annat rationalitet, beteendeekonomi och beslutsfattande. Kan svara på frågor om vilka värderingar som pandemipolitiken befrämjade, och hur man ska tänka på dem inför framtiden, samt frågor kring hur vi tänker på expertis: när och hur och varför det är rimligt att förlita sig på experter.
E-post: erik.angner@philosophy.su.se

Hemarbete och distansarbete – Hur har vårt sätt att arbeta och studera förändrats?

Petra Lindfors, professor vid Psykologiska institutionen. Forskar om psykobiologiska mekanismer, stress, hälsa och välbefinnande bland vuxna och tonåringar i de olika vardagsmiljöer som de befinner sig i. Det inkluderar arbets- och utbildningskontexter, särskilt högskolestudier och hemmiljön samt olika sätt att hantera olika faktorer i dessa miljöer.
E-post: pls@psychology.su.se, Tel: 08-16 38 93 (svarar oftast snabbast på e-post)

Förändringar i undervisning i högre utbildning

Klara Bolander Laksov, professor i pedagogik med inriktning högskolepedagogik, Institutionen för pedagogik och didaktik. Forskar om universitetslärares undervisning och pedagogiska utvecklingsarbete samt vad som påverkar detta arbete. Kan svara på frågor om hur undervisning i högre utbildning har förändrats och vilken roll det pedagogiska ledarskapet har i att gynna kontinuerlig utveckling av undervisningen.
E-post: klara.bolander.laksov@edu.su.se, Telefon:08-120 763 02

Effekter av skolstängningar

Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi. Har studerat skolstängningar under pandemin och vilka effekter de hade, både på smittspridningen men även relaterat till psykisk hälsa.
https://sites.google.com/view/jonasvlachos/
E-post: jonas.vlachos@su.se Tel: 070-893 32 40

Matematiska modeller för smittspridning

Tom Britton, professor, Matematiska institutionen. Forskningsområde: Forskar om smittspridningsmodeller: hur de breder ut sig, hur stor epidemin blir och hur slutsatser dras under pågående epidemier.
E-post: tom.britton@math.su.se, Tel: 08-16 45 34

Påverkan på klimat och hållbar utveckling

Victor Galaz, docent i statsvetenskap och biträdande föreståndare vid Stockholm Resilience Centre (SRC) samt programchef vid Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi, Kungliga vetenskapsakademien. Forskningsområde: Politik, finans och beslutsfattande i samband med globala miljörisker och kriser, särskilt klimatfrågan. Kan svara på frågor om hur åtgärderna som togs mot spridningen av coronaviruset påverkar det globala klimat- och hållbarhetsarbetet.
E-post: victor.galaz@su.se, Tel: 08-674 70 83

Staycation – semestra hemma

Sarah Holst Kjaer, docent i etnologi vid Institutionen för etnologi, religion och genusvetenskap. Forskar om turism- och kulturindustri i Skandinavien och om Staycation – semestra hemma. Kan svara på hur vi har semestrat efter covid.
E-post: sarah.holst.kjaer@etnologi.su.se, Tel: +45-607 575 42

Telefon +46 8 16 40 90
E-post press@su.se