50 miljoner satsas på nytt kunskapscentrum för hållbar matproduktion i Alnarp
SLU och Sparbanken Skåne grundar gemensamt ett forsknings- och utbildningscentrum för primärproduktion vid SLU i Alnarp. I fokus står omställningen till mer hållbara produktionsprocesser inom jordbruk och trädgårdsnäring i det första ledet av livsmedelskedjan. Redan till årsskiftet ska verksamheten vara i gång med en ny centrumledare på plats som engagerar forskare, doktorander, studenter och yrkesverksamma inom primärproduktionen i centrat.
Jordbruket försörjer oss med mat och ger även livsnödvändiga bidrag till ekosystemet. Samtidigt medför produktionen utsläpp av växthusgaser och branschen utmanas tydligt av klimatförändringarna som påverkar produktionsförutsättningarna. Allt fler röster höjs också för att landet ska bli mer självförsörjande på livsmedel, inte minst som en del av beredskapen, samtidigt som konkurrensen om markanvändningen ökar. Allt detta gör behovet av kunskap och innovation i jordbruks- och trädgårdssektorn till en viktig samhällsfråga.
– Svensk primärproduktion står inför stora förändringar. Jordbruket präglas idag av många små företag, generationsskiften, låg lönsamhet och utmaningar kring ny teknik. Samtidigt är vi mitt inne i en klimatomställning som kräver både nytänkande och innovation, säger Håkan Schroeder, vicedekan vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenkap (LTV) vid SLU i Alnarp.
Skåne är en central region för Sveriges primärproduktion och är därmed också avgörande för landets livsmedelsförsörjning. Den nya centrumbildningen – som får namnet SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion – skall stärka den skånska primärproduktionen genom kunskap, ny teknik, utvecklat företagande och ökad samverkan mellan akademi, näringsliv och det offentliga.
– Forskning och innovation i samverkan med branschens aktörer är nödvändigt för att kunna utveckla den svenska primärproduktionen. Det nya forskningscentrat möjliggör en ordentlig förflyttning där ny kunskap och ny teknik kan tillgängliggöras för fler. Satsningen blir viktig för primärproduktionen i hela Sverige, säger Christina Lunner Kolstrup, dekan vid LTV-fakulteten.
Centrumbildningen får en budget på 50 miljoner kronor för de första fem åren. Inriktningen är att verka för en mer hållbar och robust livsmedelskedja som långsiktigt gynnar ekonomisk tillväxt och utveckling i samhället. Till satsningen knyts ett flertal forskare, en handfull nya doktorander och en biträdande lektor med kompetens inom ny teknik. Just tekniken får allt större betydelse för en hållbar matproduktion, till exempel nya möjligheter genom digitalisering, övervakningsteknik och AI som kan användas för ökad automatisering och precision i produktionen. Detta är något som sin tur kan minska miljöbelastningen, säkerställa produktkvalitet och öka hushållningen med resurser.
En näringslivsanknuten forskarskola blir också ett av sätten att få forskning och praktik att mötas. Ambitionen är att ytterligare rusta studenter och doktorander med hos näringslivet efterfrågad kunskap om hållbara affärer och problemlösning där processer, system och resursanvändning optimeras.
– Framtiden kommer att ställa nya krav på interaktionen mellan akademi och näringsliv. Kunskap om hållbara arbetsformer och praktiska modeller för detta behöver spridas mellan forskning och företag och även mellan olika branscher. Som bank befinner vi oss mitt i det samhällsekonomiska kretsloppet och det är avgörande att också vi är engagerade i utvecklingen, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.
Under hösten kommer centrat att invigas och en permanent centrumledare att rekryteras. Planen är att verksamheten ska vara i full gång inför vårterminen 2025.
Kontakter
Håkan Schroeder, vicedekan och tillförordnad centrumledare SLU, 070-317 69 53
Helen Göransson, bankchef Sparbanken Skåne, 044-13 85 92
Kristian Svensson, pressansvarig Sparbanken Skåne, 046-16 23 09
Fakta:
Om SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion
Centrat ska verka för en mer hållbar och robust livsmedelskedja som långsiktigt gynnar ekonomisk tillväxt och utveckling i samhället. Primärproduktionen är i fokus men verksamheten ska också relatera till livsmedelssystemet som helhet och även till synergier med andra produktionssystem. Centrat inrättas vid SLU i Alnarp och finansieras till lika delar av SLU och Sparbanken Skåne, genom sin ägarstiftelse Finn. Budget för de första fem åren är 50 miljoner kronor. Begreppet ”hållbar” inkluderar de tre perspektiven ekonomisk hållbarhet, ekologisk hållbarhet och social hållbarhet.
Om SLU och Alnarp
SLU är universitetet som forskar och utbildar kring de biologiska naturresurserna, både på land och i vatten. Vi jobbar med hållbar utveckling av städer och landsbygd, dessutom verkar vi för människors och djurs livskvalitet och välbefinnande. Vårt universitet producerar forskning i världsklass inom flera områden. Våra utbildningar leder till relevanta jobb, och vår kompetens är efterfrågad i näringsliv och samhälle. Vi verkar både lokalt och globalt för en hållbar, levande och bättre värld. På campusområdet Alnarp är verksamheten koncentrerad kring landskapsarkitektur, trädgård, växtproduktion och sydsvenskt jord- och skogsbruk. Alnarp är beläget i en viktig livsmedelsregion med särskilt goda förutsättningar för kunskapsutveckling och innovation i samverkan med näringsliv och samhälle i stort.
Om Sparbanken Skåne
Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.