6G nu till Luleå tekniska universitet
Luleå tekniska universitet har som första universitet i Sverige fått frekvenstillstånd från Post- och telestyrelsen, PTS, för att genomföra 6G-tester i en simulerad gruvmiljö. Just nu installeras 6G nätverket i det underjordslabb som finns vid Luleå tekniska universitet.
– Det här är en fantastisk möjlighet för vår forskning inom telekommunikation. 6G-testningen blir en naturlig del av vår satsning på framtidens kommunikationsteknologi där vi satsar på banbrytande resultat. 6G, sjätte generationens trådlösa teknik kommer att kunna möta samhällets behov under 2030-talet, säger Michael Nilsson, projektledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT, vid Luleå tekniska universitet.
Redan idag har Luleå tekniska universitet en öppen 5G-testbädd för innovation, kopplad till Telias och Ericssons innovationsnät North Star. Det nya frekvenstillståndet från Post- och telestyrelsen möjliggör för universitetet att även bedriva tillämpad 6G-forskning och aktivt delta i utvecklingen av den nya generationens mobiltelefoni, 6G. De initiala testerna görs som en del av EU projektet SUNRISE 6G, tillsammans med Uleåborgs universitet.
– Det här en viktig milstolpe i vår strävan att bidra till utvecklingen av 6G-teknologi, som kommer att ha stor betydelse för framtidens kommunikationsinfrastruktur, säger Björn Backe, verksamhetsledare vid CDT.
Tillståndet till 6G-tester ger möjlighet för forskargruppen inom Robotik att använda radiosändare specifikt för tester i underjordslabbet vid Luleå tekniska universitet.
– I samband med denna banbrytande 6G-installation kommer vår forskargrupp att undersöka hur vi kan integrera 6G inom området robotik och automation, för att öka effektiviteten och den övergripande säkerheten för verksamheter i gruvor och liknande tuffa miljöer, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och artificiell intelligens vid Luleå tekniska universitet.
Att Luleå tekniska universitet fått 6G tillståndet ger helt nya möjligheter att utforska snabbare, energieffektivare och mer pålitlig trådlös kommunikation.
– 6G-teknologin har potential att revolutionera hur människor kommunicerar och interagerar med digitala system, både i Sverige och globalt. Genom att vara i framkant av den utvecklingen säkerställer Luleå tekniska universitet att Luleå och Sverige fortsätter att vara ledande inom teknologisk innovation, säger Jaap van de Beek, professor i signalbehandling vid Luleå tekniska universitet.
Läs mer om EU-projektet SUNRISE 6G
Kontakt: Michael Nilsson, michael.nilsson@ltu.se, 070-288 45 20, Björn Backe, bjorn.backe@ltu.se, 073-085 50 91, George Nikolakopoulos, george.nikolakopoulos@ltu.se, 072-710 06 88, Jaap van de Beek, jaap.vandeBeek@ltu.se, 070-292 81 53