AI och sociala medier i kampen mot vårdrelaterade infektioner
Kan artificiell intelligens (AI) hjälpa i kampen mot vårdrelaterade infektioner? Att patienter smittas av sjukdomar när de är inlagda på sjukhus är ett globalt problem. En grupp forskare vid Högskolan i Halmstad undersöker om AI kan hjälpa till att hitta lösningar på problemen med vårdrelaterade infektioner – på sociala medier.
– Många sjukhus är väldigt bekymrade över vårdrelaterade infektioner. De kan stänga ner hela avdelningar om det pågår smittspridning, säger Fábio Gama, universitetslektor i vårdinnovation vid Högskolan i Halmstad och projektledare för forskningsprojektet Automatisk idédetektering: att implementera artificiell intelligens i medicinteknisk innovation.
Att skanna av digitala plattformar för att identifiera nya lösningar är ett sätt att upptäcka innovativa vårdmetoder. AI-algoritmer kan skanna av stora mängder information och automatiskt detektera idéer som användare har bidragit med. Systemet kallas automatisk idédetektering (AID).
– I det här projektet har vi vänt oss till sociala medier för att se vad anställda i sjukvården världen över försöker göra och kommunicera – och om de kanske använder sig av några nya metoder för att kontrollera eller förebygga vårdrelaterade infektioner. AI låter oss hitta nålen i höstacken, säger Fábio Gama.
Världen är full av innovativa idéer
Vårdrelaterade infektioner innebär att människor som kommer till sjukhuset för att få vård för en sjukdom smittas med en annan, och det är ett av de största problemen på sjukhus runt om i världen. Under covid-19-pandemin var det exempelvis många som lades in av andra anledningar och smittades av coronaviruset under tiden på sjukhuset.
Samtidigt är världen full av sjukvårdsanställda med innovativa idéer som skulle kunna innebära lösningar på problemet. Det är anledningen till att forskarna undersöker om AI kan hjälpa till att hitta bra idéer som kan förhindra eller motverka vårdrelaterade infektioner.
Projektet ”Automatisk idédetektering: att implementera artificiell intelligens i medicinteknisk innovation” pågår fram till mars 2024 och sker i samarbete med hälso- och hygienföretaget Essity. I studien har forskarna valt att fokusera på Twitter och engelskspråkiga Twitterinlägg, men algoritmen kan även användas på andra plattformar och för många andra typer av problem och språk.