31 mars 2025
Malmö universitet

AI-teknik kan ge fler IVF-barn

Antalet lyckade graviditeter genom IVF-behandling ligger idag på 30 till 50 procent på global nivå. Genom AI-analys av miljöbetingelserna i klinikernas laboratorium, tror sig forskare vid Malmö universitet kunna förbättra möjligheten för ett lyckat utfall.

Det är många faktorer som kan påverka en lyckad IVF-behandling. Inte bara de biologiska och medicinska förutsättningarna, utan även faktorer i den aktuella labbmiljön, så kallade externa faktorer: som temperatur, tryck, fuktighet och mikropartiklar, påverkar resultatet.

– Vad vi hoppas AI kan göra här, är att hitta en koppling, ett mönster som upprepar sig i labbmiljön. Kan vi förstå vad som påverkar provet på ett negativt sätt, kan vi optimera laboratorierna därefter. Själva befruktningsdelen med embryot i laboratoriet pågår i sex dagar, men hela IVF-cykeln varar mellan 6-8 veckor. Så mycket kan påverka under tiden, säger Reza Khoshkangini, forskare vid Malmö universitet.

Kameror installerade på Skånes universitetssjukhus

Projektet är ett samarbete mellan Malmö universitet, Högskolan Kristianstad, Skånes universitetssjukhus och Malmöföretaget OpenLogger som utvecklat sensorer och kameror vars data AI-verktygen ska analysera. Mätinstrumenten är installerade på reproduktionsmottagningen på Skåne universitetssjukhus (Skåne Region-RMC) där bilder på proverna i inkubatorn tas med tio minuters intervall.

– Genom AI, i detta fall genom maskininlärning, kan vi använda insamlad data för att förutsäga ett kommande utfall. Helt enkelt vilka omständigheter som ger ett kvalitativt utfall. I detta fall ett barn.

Reza Khoshkangin menar att ett uteblivet barn inte bara påverkar föräldrarna, utan hela samhället. Så att förbättra utfallet för IVF innebär en möjlighet att ta itu med kritiska globala frågor relaterade till fertilitet, familjeplanering, mental hälsa och socioekonomisk jämlikhet.

– Lyckas vi förbättra det med någon procent ser jag det som en stor framgång, säger Reza Khoshkangini vid Malmö universitet.

Kontakt: Reza Khoshkangini, reza.khoshkangini@mau.se, 040-665 82 73