17 december 2024
Uppsala universitet

Apphjälp lindrar psykiska symptom hos föräldrar som mist ett barn

En ny studie visar att en app kan hjälpa föräldrar som är i sorg efter att ha förlorat ett barn. Föräldrar som använde appen under tre månader rapporterade minskade symptom på förlängd sorg och posttraumatisk stress. De fick också färre negativa tankar. Flera föräldrar tyckte att appen framöver bör erbjudas tidigt i sorgeprocessen. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som publiceras i vetenskapliga tidskriften Cognitive Behaviour Therapy.

Peer-review / randomiserad / personer

I den akuta sorgen efter en förlust är det som anhörig naturligt att tycka att det känns overkligt, och att ha svårt att ta till sig att personen inte kommer tillbaka. För de flesta minskar den intensiva sorgen med tiden. De kan acceptera sorgen och kan ha ett positivt liv och orkar att tänka framåt, men en del personer fastnar i den akuta sorgen och det som kallas förlängd sorg.

– De kanske bevarar barnets rum eller går till graven väldigt ofta, även flera år efter förlusten. Det blir som en ritual och som ett måste som de inte tar sig ur. Vi har undersökt om appen kan mildra symptom på förlängd sorg och även på depression och posttraumatisk stress. I studien undersöker vi också om destruktiva mönster som ältande och undvikande kan förbättras på det här sättet, säger Josefin Sveen, professor i klinisk psykologi och studiens försteförfattare.

Bygger på tidigare KBT-app

Det finns flera appar som bygger på kognitiv beteendeterapi för att komma till rätta med olika psykiska problem. Gemensamt mål är att hjälpa användaren normalisera tankar, beteenden och känslor som är naturliga vid de olika tillstånden.

I sin tidigare forskning på appen PTSD Coach, en självhjälpsapp för personer som lider av PTSD, upptäckte Josefin Sveen att föräldrar till barn som dött saknar hjälp med sorgebearbetning. Därför började hon ta fram den nya appen som hon hoppades kunde hjälpa dem. I ett första steg var tanken på föräldrar vars barn gått bort i cancer. Senare utvidgades gruppen till att omfatta andra förluster av barn.

Fyra olika delar

I studien deltog 248 föräldrar (80 procent mammor). Samtliga hade mist ett barn inom de senaste tio åren. Nästan hälften av barnen hade gått bort i cancer och genomsnittsåldern vid dödsfallet var 11 år. Det var helt frivillig att vara med. Deltagarna blev tillfrågade via brev och sociala medier hos Barncancerfonden och Spädbarnsfonden, som också delfinansierat studien. Hälften av deltagarna fick tillgång till appen, andra hälften fick vänta i tre månader innan de fick använda den.

Appen bygger på fyra olika delar: 1) Att lära sig om sorg och förlängd sorg, och att acceptera sorgen 2) Att få hjälp med att hitta stöd i sin omgivning till exempel vänner, släktingar, kollegor och att ha lättillgängliga kontaktuppgifter till stödorganisationer 3) Praktiska övningar och strategier, bland annat avslappning och hjälp att skriva om sin sorg och sina känslor. En övning är att skriva brev till barnet som gått bort. Det kan också handla om att besöka fysiska platser som man hittills undvikit, eller att titta på foton på barnet.

Sorgmätare uppskattad

Den fjärde delen är en sorgmätare där användaren kan självskatta och registrera hur stark eller svag sorgen varit vid olika tidpunkter under dagen.

– Det är många som tyckte att just den delen var bra. Att de kunde se att sorgen förändrades från dag till dag och att det är olika tillfällen då det är som värst, och att det kan kännas ganska bra däremellan, säger Josefin Sveen och fortsätter:

– Jag är glad att vi har lyckats få fram en app som föräldrar känner sig hjälpta av. Det vi fick höra var att de uppskattade att appen har flera olika funktioner. De tyckte att det var skönt att ha flera sorters stöd på ett samlat ställe. De självskattningar som de gjorde av sin hälsa visar också att deras symptom på förlängd sorg minskade med hjälp av appen. Flera föräldrar tyckte att appen framöver bör erbjudas tidigt i sorgeprocessen

Fortsatt studie med ungdomar

Studien visar att appen kan vara ett första steg för att ge information om sorg och strategier för att hantera de utmaningar som sorgen för med sig. Nästa steg är dels att följa upp studien efter ett år, dels att genomföra liknande studie med en app för ungdomar som har förlorat en förälder och/eller ett syskon.

Artikel: Sveen, J., Eisma, M. C., Boelen, P. A., Arnberg, F. K., & Eklund, R. (2024). My grief app for prolonged grief in bereaved parents: a randomised waitlist-controlled trial. Cognitive Behaviour Therapy, 1–17. doi: 10.1080/16506073.2024.2429068

För mer information:

Josefin Sveen, gästprofessor i klinisk psykologi vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet, samt vid Universitetet i Bergen, Norge; mobil: 073-866 70 87, e-post: josefin.sveen@uu.se

Mer om studien: minsorg.com

E-post press@uu.se