21 oktober 2024
Luleå tekniska universitet

Årets innovatörer förändrar världen med hållbara biomaterial

Kristiina Oksman och Linn Berglund, forskare inom trä- och bionanokompositer, tilldelas priset Årets Innovatör vid Luleå tekniska universitet för sina framstående arbeten med biobaserade material som kan revolutionera både sjukvård och industri. Deras innovationer fokuserar på hållbarhet och samhällsnytta och visar vägen för framtidens miljösmarta lösningar.

– Vi är jätteglada över utmärkelsen och kommer att fokusera på innovationer ännu mer för att vår forskning skall komma till nytta för samhället, säger de glada pristagarna.

Kristiina Oksman, professor i trä- och bionanokompositer, och Linn Berglund, universitetslektor inom samma ämne, har gjort flera viktiga framsteg inom utvecklingen av hållbara biomaterial. Deras fokus på hållbarhet och kommersialisering av forskning har lett till betydande bidrag inom både hälsovård och miljöskydd. Forskarnas biobaserade lösningar är energieffektiva att producera och kan även ersätta oljebaserade material, vilket minskar användningen av fossila bränslen och skadliga kemikalier.

Bland deras mest uppmärksammade innovationer finns en biogel baserad på tång, där patentet nu är sålt till ett norskt företag för kommersialisering. Biogelen är hundra procent biologisk och mycket energieffektiv att producera.

– Våra innovationer är resurseffektiva alternativa biomaterial, utvecklade utifrån ett holistiskt perspektiv. Vi använder restprodukter med lågt värde och optimerar processerna för att minimera miljöpåverkan och ta vara på materialens naturliga funktioner, säger Linn Berglund.

De har också utvecklat ett nanofiberbaserat plåster tillverkat av cellulosa som skall bidra till läkningen av svårläkta sår. Plåstret genomgår förkliniska tester och har potential att minska vårdbehovet för patienter och kostnaderna för vården, något som kan få stor inverkan på sjukvårdssystemet.

– I dag upptas mer än en fjärdedel av alla sjukhusbäddar av patienter med svårläkta sår. Vårt nanoplåster kan bidra till att minska belastningen på sjukvården och samtidigt ge patienterna en bättre livskvalitet, säger Kristiina Oksman.

Tillsammans har de även utvecklat en metod för att skapa biobaserade filmer från trämaterial som används som växtunderlag för matsvampodlingar. Dessa filmer har specifika funktionella egenskaper, är tillverkade helt utan kemikalier och har potential att kunna användas för klimatsmarta livsmedelsförpackningar som inte leder till mikroplaster i naturen. Vidare har de arbetat med återvinning av textilfibrer och utvecklat resurseffektiva biomaterial som kan ersätta traditionella plaster.

– Det som gör våra innovationer unika är att de kombinerar hållbarhet med mångsidighet och funktionalitet. Vi kan anpassa biomaterialen för olika applikationer, vilket gör dem användbara inom en rad olika industrier, från medicin till förpackningar, berättar Linn Berglund.

Luleå tekniska universitet vill genom utmärkelsen Årets innovatör uppmärksamma forskare och studenter vid Luleå tekniska universitet som har tagit en idé vidare till nytta för det omgivande samhället. Pristagarna utses av en jury som bland annat består av representanter från universitetets innovationsstödsystem och priset delas ut av Nordeas Norrlandsstiftelse. Årets innovatör student offentliggörs också inom kort.

De båda forskarna tar emot priset Årets Innovatör under Innovationsdagen vid Luleå tekniska universitet den 5 november.

Kontakt: Kristiina Oksman, professor i trä- och bionanokompositer vid Luleå tekniska universitet, kristiina.oksman@ltu.se, 070-358 53 71, Linn Berglund, forskare i trä- och bionanokompositer vid Luleå tekniska universitet, linn.berglund@ltu.se, 072-539 32 58