Årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina: Experter vid Malmö universitet
Den 24 februari är det ett år sedan Ryssland inledde en storskalig invasion av Ukraina. Här hittar du experter vid Malmö universitet som kan kommentera invasionen utifrån forskning.
Den 24 februari är det ett år sedan Ryssland inledde en storskalig invasion av Ukraina. Här hittar du experter vid Malmö universitet som kan kommentera invasionen utifrån forskning.
Flera på listan är en del av Russia, Ukraine and the Caucasus Regional Research (RUCARR) vid Malmö universitet vars forskningsfokus är på politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och andra betydelsefulla relationer inom och mellan Ryssland, Ukraina och Kaukasien.
Astrid Hedin, universitetslektor vid institutionen för globala politiska studier, för frågor om vad det kommunistiska förflutna betyder för Rysslands nuvarande säkerhetspolitik, samt hur vi ska väga information och narrativ som faktorer jämfört med realpolitiska intressen.
Kontakt: 040-6658162, astrid.hedin@mau.se
Bo Petersson, professor i statsvetenskap och IMER, för frågor om samtida rysk och postsovjetisk politik, politisk myt, politiskt språk, legitimitet och legitimeringsstrategier i auktoritära system, politisk succession, nationalism, identitet och spridning av icke-demokratiska normer. Aktuell med bok om Putin, ”The Putin Predicament”, som handlar om legitimitet och successionsproblematik i dagens Ryssland.
Kontakt: 040-665 73 95, bo.petersson@mau.se
Derek Stanford Hutcheson, professor i statsvetenskap, för frågor om rysk politik, nationell och regional, Putin, rysk demokrati samt val, EU och medborgarskap.
Kontakt: 040-665 73 79, derek.hutcheson@mau.se
Dino Knudsen, biträdande lektor i globala politiska studier, för frågor om kalla kriget, särskilt icke-statliga aktörer, inklusive vad kristna klyftor och konflikter historiskt betyder för den pågående konflikten i Ukraina och mellan Ukraina och Ryssland.
Kontakt: 072-218-32-51, dino.knudsen@mau.se
Calle Håkansson, doktorand i global politik med bakgrund som analytiker vid Utrikespolitiska institutet, för frågor om europeisk utrikes- och säkerhetspolitik med särskild inriktning på politisk utveckling i Sverige och EU.
Kontakt: 070-492 92 21, calle.hakansson@mau.se
Christofer Berglund, universitetslektor i statsvetenskap, för frågor om nationalism, demokratisering, och säkerhetspolitik, med fokus på postsovjetiska stater.
Kontakt: christofer.berglund@mau.se
Katrine Gotfredsen, universitetslektor i kaukasusstudier, för frågor om politisk förändring och ovisshet, religion, historia, identitet och moral, särskilt i Georgien.
Kontakt: 040-665 75 90, katrine.gotfredsen@mau.se
Karina Vamling, professor i kaukasusstudier, för frågor om Ryssland och Kaukasusregionen, särskilt Georgien, språkpolitik, kaukasiska språk, språk och migration.
Kontakt: 040-665 73 91, karina.vamling@mau.se
Maria Brock, postdoktor vid Malmö universitet med bakgrund i ryska studier och mediestudier samt sociologi/psykosociala studier, svarar på frågor om det ryska samhället och samhälleliga attityder under Putin(ism), civilsamhällets aktörer och protester, rysk emigration och attityder bland ryssar utomlands, hbtqi-rättigheter, det ryska medielandskapet och historiska minnet i Ryssland. Engelsktalande.
Kontakt. 040-6658542, maria.brock@mau.se
Mariia Tyshchenko, projektforskare från Ukraina, forskar på genusinkludering av interna och externa ukrainska flyktingar i samband med kriget. Hedersdoktor vid Malmö universitet.
Kontakt: mariia.tyshchenko@mau.se
Michel Vincent Anderlini, doktorand i globala politiska studier, med fokus på EU och Kaukasus, med bakgrund som politisk sakkunnig i EU-parlamentet i Bryssel, för frågor om EU-Georgien, EU-Ukraina, EU-Moldavien samt EU-Ryssland.
Kontakt: 070-099 12 46, michel-vincent.anderlini@mau.se
Svitlana Babenko, projektforskare från Ukraina, forskar på olika aspekter av flyktingsituationen i Europa till följd av kriget i Ukraina.
Kontakt: 040-665 83 68, svitlana.babenko@mau.se