5 februari 2024
Stockholms universitet

Även att äta veganska helfabrikat är mer hållbart än animalisk kost

För första gången har forskare analyserat hållbarhets- och hälsoaspekterna av en kost där alla animaliska livsmedel byts ut mot veganska halv- och helfabrikat, så kallad processad mat. Även den processade veganska maten är mer hållbar än motsvarande animaliska livsmedel, visar den nya studien som är publicerad i Nature Communications.

Dessutom uppfyller en kost baserad på processade veganska produkter de flesta svenska näringsrekommendationer – och den är endast marginellt dyrare.

– Det bästa du kan göra för planeten, din egna hälsa och din plånbok är att gå över till en i huvudsak växtbaserad kost. Om du tycker det är lättare att byta till processade livsmedel som ser ut och känns som kött, fisk eller mejeriprodukter, är det okej, säger Anne Charlotte Bunge, huvudförfattare till studien och forskare på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

I dag finns många processade växtbaserade produkter som försöker efterlikna animaliska livsmedel, som havremjölk, sojaburgare och ”fiskpinnar” gjorda av veteprotein. Trots det har de flesta vetenskapliga jämförelserna mellan vegansk kost och andra matvanor utgått från en växtbaserad kost av oprocessade livsmedel, som bönor och linser. Men många konsumenter föredrar veganska livsmedel som liknar de animaliska produkterna på grund av smak, bekvämlighet och kulturella anledningar.

– Oprocessade livsmedel är generellt sett lite bättre när det gäller hållbarhet, men den största minskningen av matens ekologiska fotavtryck får du genom att minska konsumtionen av animaliska livsmedel, säger Anne Charlotte Bunge.

I studien kom forskarna också fram till att en kost bestående av olika processade veganska livsmedel uppfyller näringsrekommendationerna, åtminstone i Sverige.

– I Sverige är det obligatoriskt att berika vissa livsmedel med mikronäringsämnen som vitamin D och kalcium. På grund av det har processade svenska växtbaserade alternativ ofta ett näringsinnehåll i nivå med det animaliska livsmedel de avser att ersätta. Till exempel har havredryck en liknande kalciumnivå som vanlig mjölk, förklarar Anne Charlotte Bunge.

Dessutom är den växtbaserade kosten inte dyrare än den nuvarande genomsnittliga svenska kosten baserad på animalier. Oprocessade växtbaserade livsmedel är till och med ännu billigare.

Sammantaget betonar forskarna de många miljömässiga fördelarna och förbättringarna av folkhälsan som följer med övergången till mer växtbaserade dieter.

– Vi bör inte fastna i diskussioner om huruvida processade växtbaserade livsmedel eller oprocessade livsmedel är det bästa för miljön. Det viktigaste budskapet är att vi behöver minska mängden animaliska livsmedel som vi äter i många västerländska samhällen. Olika konsumentgrupper har olika preferenser, och om det kan mötas med en mångfald av alternativ är det bara fördelaktigt, säger professor Line Gordon, medförfattare till studien och chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Kontakt:

Anne Charlotte Bunge
Doktorand vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet
E-post: annecharlotte.bunge@su.se
Tel: 08 674 780

Läs mer om Anne Charlotte Bunges forskning

Presskontakt: Johannes Ernstberger
Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet
E-post: johannes.ernstberger@su.se
Tel: 076 496 09 03

FAKTA

Så gick studien till:

Forskarna utformade sex olika dieter i sina scenarier och jämförde näringsintag, miljöpåverkan och pris med den nuvarande genomsnittliga kosten för en person som bor i Sverige. Dessa scenarier innefattade veganska, vegetariska och flexitarianska dieter, var och en baserad antingen på oprocessade livsmedel eller processade växtbaserade alternativ. Alla var också baserade på produkter som för närvarande säljs i svenska livsmedelsbutiker.

Analysen visar att:

  • alla scenariodieterna förbättrade kostintaget av järn, fiber, folat, magnesium, och fleromättade fetter och minskade intaget av mättade fetter. Kostintaget av protein och zink var lägre för alla alternativa dieter, men fortfarande mer än tillräckligt för att klara det rekommenderade dagliga intaget.
  • en övergång till växtbaserad kost minskar växthusgasutsläppen med upp till 50 procent – oavsett om produkterna är processade eller inte. Växtbaserade dieter kräver också mycket mindre jordbruksmark än den nuvarande genomsnittliga kosten.
  • vattenanvändningen minskade i de flesta scenarierna, utom för två dieter som inkluderade mycket oprocessade livsmedel – eftersom de innehöll en massa frukt och grönsaker som behöver mycket vatten när de odlas. Dessa två dieter krävde liknande mängder vatten som den nuvarande genomsnittliga kosten.
  • växtbaserade dieter uppfyller de flesta av de nordiska näringsrekommendationerna. Dieter som inkluderar processade veganska livsmedel är generellt sett inte sämre än deras motsvarande oprocessade livsmedel; de är bättre när det gäller intaget av vitamin D och kalcium, men innehåller för mycket salt, något som forskarna hoppas kan åtgärdas med ytterligare forskning och produktutveckling.
Telefon +46 8 16 40 90
E-post press@su.se