Bättre barnhälsa i Rwanda genom utbildning av fattiga mjölkbönder
I Rwanda har komjölk en avgörande betydelse för barns tillväxt, men landet kämpar med låg mjölkavkastning och bristande mjölkkvalitet. I en fältstudie bland fattiga hushåll i norra Rwanda upptäcktes salmonella i vart fjärde mjölkprov och 27 procent av småbarnen var hämmade i sin utveckling. Samordnade insatser med expertis inom flera områden har dock gett lovande resultat när det gäller att förebygga undernäring hos barn. Och det går att åstadkomma mycket med ganska små medel. Om detta skriver Jean Pierre Mpatswenumugabo i en avhandling från SLU.
– Mjölkkon har en stark ställning i rwandisk kultur, av både sociala, ekonomiska och näringsmässiga skäl, och det har gjorts stora framsteg i mjölksektorn under de senaste 20 åren, säger Jean Pierre Mpatswenumugabo. Men trots det finns det stora utmaningar när det gäller avkastning och mjölkkvalitet, med risk för smittor som kan överföras mellan djur och människa och vice versa.
Vid SLU pågår nu ett stort forskningsprogram om undernäring i Rwanda, med fokus på barn upp till tre år och deras tillväxt och kognitiva utveckling. Arbetet görs i samarbete med University of Rwanda med finansiering från Sida.
Jean Pierre Mpatswenumugabo har i sitt doktorsarbete vid SLU tittat på just mjölken, ett livsmedel som har högt näringsvärde och som kan vara räddningen för barns tillväxt och utveckling i fattiga hushåll där kosten är ensidig och fattig på högvärdigt protein.
För att få en helhetsbild av problematiken har Jean Pierre Mpatswenumugabo och kollegor med andra expertkunskaper gjort en fältstudie i norra Rwanda hos 601 fattiga hushåll med barn upp till tre år. Ungefär vart fjärde hushåll hade egna mjölkande kor.
Tydliga brister i mjölkproduktion och barnhälsa
Mjölkproduktionen visade sig vara betydligt lägre än förväntat, med tanke på vad korna borde kunna leverera, och den viktigaste orsaken var otillräcklig foderkvalitet. Analyser av mjölken visade att nästan 13 procent av proverna innehöll antibiotikarester, och vart tredje prov visade tecken på att kon hade juverinflammation, en sjukdom som är känd för att sänka mjölkmängden och försämra mjölkkvaliteten.
Mätningar av barnens kroppsmått visade att 27 procent av barnen under tre år hade hämmad tillväxt, och att pojkarna var mer hämmade i tillväxten än flickorna. Problemen var störst i hushåll som saknade boskap och hade låga inkomster.
– Läget har förbättrats under de år som projektet har pågått, men att mer än vart fjärde småbarn har hämmad tillväxt är allvarligt, säger Jean Pierre Mpatswenumugabo.
Många brister kan åtgärdas med utbildning
Den låga mjölkproduktionen hos småbönder i norra Rwanda visar att det finns ett stort behov av utbildning av lantbrukare inom utfodring, besättningshälsa och mjölkningsrutiner. Förbättringar inom dessa områden kan höja både mjölkproduktionen och mjölkkvaliteten, vilket är positivt både för den lokala mjölkbranschen och för folkhälsan. En annan slutsats är att även vatten-, hygien- och sanitetsrutiner behöver beaktas för att garantera säker livsmedelsproduktion och livsmedelshantering.
Något som inger hopp är att flertalet av de brister som har identifierats kan justeras med enkla och billiga åtgärder. Det handlar mycket om att tillämpa de bästa rutinerna inom djurskötsel, mjölkning och mjölkhantering.
– Det flerdisciplinära arbetssätt som vi har använt kan anpassas efter de lokala förutsättningarna i andra provinser i Rwanda, och skalas upp och användas i hela landet, säger Jean Pierre Mpatswenumugabo. Men också i andra delar av världen med liknande förutsättningar.
En mer utförlig populärt skriven sammanfattning på svenska finns på s 99–101 i avhandlingen.
——————————————
Jean Pierre Mpatswenumugabo, institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, försvarade sin doktorsavhandling, Biosecurity and milk production among smallholder dairy farmers in Rwanda : effects on child nutrition and prevention of zoonotic diseases, den 19 december 2024 vid SLU i Uppsala.
Mer om disputationen och länk till avhandlingen (pdf)
Mer information
Jean Pierre Mpatswenumugabo, doktorand
Institutionen för kliniska vetenskaper
Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala
jean.pierre.mpatswenumugabo@slu.se
Frågor på svenska kan ställas till Renée Båge, huvudhandledare och professor vid samma institution: renee.bage@slu.se, 018-67 25 07.
Pressbilder
(Får publiceras fritt i anslutning till artiklar om denna nyhet. Klicka för högupplöst bild. Fotograf ska anges.)
(vinjettbilden) Ankole-kon med de väldiga hornen är en inhemsk ras i Rwanda. Många mjölkkor är dock korsningar mellan dessa och europeiska kor med liknande ursprung som svenska låglandskor. Foto: Renée Båge
Merparten av hushållen i studien hade några få kor och alla handmjölkas. Foto: Jean Pierre Mpatswenumugabo
Mjölktransporter sker utan möjlighet till kylning. Foto: Renée Båge