Carl Bennet storsatsar på postdoktorer i humaniora vid Högskolan i Halmstad
Företagsledaren Carl Bennet finansierar via sitt företag Carl Bennet AB tre postdoktorsanställningar i humaniora vid Högskolan i Halmstad. Syftet är att öppna nya karriärvägar för humanister både inom akademin och inom privat och offentlig sektor. Satsningen går i linje med den värdering av humanistisk kunskap som Carl Bennet ger uttryck för.
Forskningen som postdoktorerna ägnar sig åt ska bidra till nyttiggörande av humaniora på ett sätt som stärker Högskolan i Halmstads profil och ska ske i nära samverkan med andra aktörer i samhället.
– Postdoktorsanställningarna här på Högskolan syftar till att öppna nya karriärvägar för humanister inom akademin, i näringslivet och offentlig sektor. Det sker i linje med den värdering av humanistisk kunskap som Carl Bennet ger uttryck för, säger Helen Fuchs, tillförordnad akademichef vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle där postdoktorerna kommer att vara placerade.
Behovet av humaniora
Carl Bennet är en välkänd företagsledare som har stött och guidat Högskolan i Halmstad i flera viktiga faser. Förra året utsågs han till hedersdoktor vid lärosätet. Daniel Möller är professor i litteraturvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Han menar att samhället behöver humanistiska kunskaper och att humaniora därför behöver nå ut i samhället:
– Carl Bennet är en modern företagsledare som ser samhällets och individens behov av humanistisk bildning och forskning. Det är särskilt viktigt med den typen av röster i vår åsiktscentrerade samtid, där få utanför akademin och dess humanistiska discipliner aktivt arbetar för humanioras sak, säger Daniel Möller.
Att integrera humanistiska perspektiv inom till exempel teknisk utveckling kan ge djupare och mer hållbara lösningar på de många komplexa problem som människan och samhället står inför, menar Daniel Möller.
– Historiska, filosofiska och språkliga studier utvecklar inte minst förmågan att tänka kritiskt, vilket är livsavgörande i en värld präglad av växande AI-inflytande och desinformation. Humaniora hjälper oss att tolka och förstå vår plats i historien. Genom att använda sina särskilda perspektiv på mänskliga behov, kan humanister vara med och bidra inom områden där de vanligtvis inte ingår, såsom vård, företagsledning och teknisk innovation, säger Daniel Möller.
Forskning, samverkan, utbildning
Anställningarna kommer att kopplas till forskningsprogrammet Transformation, Innovation and Norm Sience (TRAINS) där humaniora ingår och där forskare från tre av Högskolans fyra akademier är aktiva.
Forskning och samverkan är i fokus för postdoktorsanställningarna, men även undervisning blir en viktig del. Denna kommer primärt att äga rum på programmen Strategisk svenska – digital kommunikation, forensik och marknadsföring samt Kriminologi och kultur samt på kursen Kreativt skrivande.
– Som hedersdoktor är Carl Bennets engagemang för humaniora och för Högskolan också en stor tillgång som rådgivande i postdoktorsatsningen, säger Helen Fuchs.
Susanna Öhman, rektor vid Högskolan i Halmstad, säger att det är oerhört glädjande att Carl Bennet gör den här satsningen:
– Både Högskolans profil och humanioras plats i samhället kommer att stärkas av detta, säger hon.