De vann miljoner till sin forskning för den gröna samhällsomvandlingen
Under tisdagskvällen fördelade Jubileumsfonden totalt 8 miljoner till nytänkande forskningsidéer i en rafflande final på Vetenskapens hus i Luleå. De forskare som fick ta emot pengar för att förverkliga sina forskningsidéer är: Io Antonopoulou, universitetslektor i biokemisk processteknik, Nazanin Emami, professor i maskinelement, Joel Sundström, universitetslektor i strömningslära och Alberto Vomiero, professor i experimentell fysik.
– Att vi tilldelats den här finansieringen ger verkligen nytt bränsle till vårt mål om ett genombrott med stor betydelse för den gröna omställningen, säger Io Antonopoulou.
I år kom det in 38 ansökningar och åtta finalister valdes ut till Jubileumsfondens stora finalkväll. Där fick de åtta finalisterna pitcha sina idéer för en hållbar framtid och tävla om miljontals kronor under ledning av moderatorn, tillika TV-programledaren, Björn Oldéen. Därefter korades årets fyra vinnare, som alla var mycket glada över forskningspengarna.
– Helt underbart att Jubileumsfonden prioriterar vårt projekt! Nu kan vi jobba vidare med en viktig samhällsfråga som berör allas hälsa och som är mycket aktuell i Europa i relation till den gröna elproduktionen, säger Nazanin Emami.
Hennes projekt handlar om att ersätta PFAS-ämnen, som PTFE, teflon, som i dag används för att minska friktion. Målet är att utveckla nya fasta smörjmedel och lagermaterial som uppnår samma effektiva resultat som föregångarna, fast på ett långsiktigt hållbart sätt.
Joel Sundström vill optimera en tidigare framtagen metod för att utveckla mer robusta vattenturbiner med längre livslängd, och skapa balans mellan elproduktion och elkonsumtion. Satsningarna på en fossilfri stålproduktion kräver stora mängder fossilfri el.
– Det här ger mig en unik möjlighet att optimera ett tidigare utvecklat system, som möjliggör en fortsatt etablering av förnybar energi i den svenska elproduktionen, säger Joel Sundström.
Alberto Vomieros projekt ska bidra till utvecklingen av fossilfritt stål i norra Sverige och till en storskalig vätgasproduktion som gynnar samhället i stort.
– Med det här priset har jag möjlighet att ta fram nya katalysatorer för miljövänlig produktion av grön vätgas, baserad på material som det inte råder brist på, säger Alberto Vomiero.
Io Antonopoulou nyttjar solenergi för att generera ren energi med hjälp av fotosyntetiska mikroalger, en lösning för framtida infångning av koldioxid och vätgasproduktion.
Jubileumsfonden instiftades av rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn när Luleå tekniska universitet 2021 fyllde femtio år. Hon såg ett behov av fler utmanande lösningar och innovationer för att göra en hållbar framtid möjlig. Fonden finansieras med stöd av aktörer som vill öppna dörrar för nytänkande idéer som ibland kan ha svårt att hitta sin plattform i gängse strukturer och finansieringsformer.
Fondens nuvarande donatorer är Kempestiftelserna, Gunnar och Barbro Liljedahl, Margareta och Kjell Jonsson och Mats Wäppling. Flera av dem var på plats under finalkvällen.