13 februari 2023
Högskolan i Gävle

Elbil ofta billigare trots höga elpriser

Trots att bonusen för elbilar avskaffats och elpriserna gått upp är det inte säkert att totalkostnaden för en bensindriven bil blir en billigare affär.
Det visar en räknemodell som forskare på Högskolan i Gävle tagit fram.

Kriget i Ukraina och regimskiftet efter höstens val har i förlängningen påverkat de ekonomiska förutsättningarna för bilköp i Sverige.

Elpriserna har rusat till följd av kriget och i november förra året avskaffade regeringen bonusen på 70 000 kronor vid köp av nya elbilar.

Men det finns också faktorer som gjort elbilarna billigare. Efter det att bonusen försvann har exempelvis elbilstillverkaren Tesla sänkt priserna på upp till 130 000 kronor på sina bilmodeller.

– Man får inte stirra sig blind på inköpspriset om man ska köpa ny bil. De flesta äger en bil i minst tre år, och tittar man på ekonomin för ägandet av en bil är totalkostnaden det viktigaste, säger Peder Zandén Kjellén, doktorand i Miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.

Peder Zandén Kjellén har tidigare utvecklat en räknemodell för bilköp (se bifogad fil), som räknar in körsträcka per år, bilens andrahandsvärde, och kostnader för skatter. Det går att mata in inköpspris, och modellen tar hänsyn till de högre elpriserna och att bonusen tagits bort.

Just de ökade elpriserna har inte så stor betydelse för kostnaderna för en elbil som man kan tro. 90 procent av elbilsladdningen sker på natten när priserna oftast är lägre, menar Peder Zandén Kjellén.

– De flesta som har elbil bor i hus där de har möjlighet att ladda när det är billigast. I vissa perioder har elpriset varit väldigt högt, men slår man ut det på ett år och undviker de dyraste timmarna blir elkostnaden inte så mycket högre än tidigare år, säger han.

Elbil har blivit dyrare att äga senaste året, men frågan om vad som blir billigast, el- eller bensindriven bil, beror i nuläget på vilka bilmodeller man jämför. Jämför man exempelvis nya Volvo S90 (bensinmotor) med Tesla model 3, två bilar i jämförbar storlek, så blir den sistnämnda billigare om man slår ut det på tre år (räknat på 1500 mils körsträcka, 18,90 kr literpris för bensin och 1,90 kr/kWh i elpris). Jämför man däremot Kia e-Niro Advance, som är en elbil i ett något lägre prissegment med en bensindriven Nissan Qashqai i motsvarande segment så hamnar bensinvarianten klart lägre i totalkostnad över tre år.

– Generellt kan man säga att bensinbilar har knappat in på elbilarna och blivit en bättre affär ekonomiskt i och med den senaste händelseutvecklingen. Men vilket som är det bästa valet för plånboken varierar så klart beroende på vilka modeller man jämför, säger Peder Zandén Kjellén.

När det gäller miljön och klimatet så är elbil alltjämt det bästa valet, förutsatt att man måste köpa en bil.

– Jämför man koldioxidutsläpp är elbilen ett klart bättre val, om man har behovet att äga en bil. Det är viktigt att titta på hela livscykeln även när det gäller miljöaspekten. Biltillverkning kräver mycket energi och genererar mycket utsläpp, så fundera en gång extra innan du köper en ny bil, säger Peder Zandén Kjellén.

Kontakt:
Peder Zandén Kjellén, doktorand inom miljövetenskap, Högskolan i Gävle, 072 252 07 52
Anders Munck, pressansvarig Högskolan i Gävle, 070 794 65 23

Telefon +46 26 64 85 00