Experterna: Så minskar du matsvinnet och klimatpåverkan i jul
Julen är en tid för gemenskap och traditioner – men också ökande mängder matsvinn. Forskare vid Karlstads universitet uppmanar till mer hållbara val inför jul- och nyårshelgerna. Med små förändringar kan både klimatpåverkan och kostnader minska ordentligt.
– Vill du slippa ha dåligt samvete över slängd mat – för det slängs mycket under årets stora helger – kan det vara klokt att tänka efter innan du handlar, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem. Kommer du till matbutiken utan inköpslista är det lätt att du köper mer än vad du hinner förbruka. Handeln vill sälja och är experter på att få oss att köpa lite mer än vad vi tänkt – ofta genom storpack och kampanjer, vilket i längden blir dyrare om maten inte hinner ätas upp.
Tillsammans med kollegan Helén Williams, docent i miljö- och energisystem, forskar han om hur matsvinn kan förebyggas – bland annat genom smartare förpackningar.
Dagens livsmedelsförpackningar skyddar maten effektivt, men bara så länge de är oöppnade.
– För många färska produkter, som sallad i påse, är det ofta bättre att köpa två små förpackningar istället för en stor, säger Helén Williams. Fundera på vilka produkter du brukar slänga – för just dem kan mindre förpackningsstorlekar vara ett bättre val. Fokusera på de animaliska produkterna, eftersom de står för störst miljöpåverkan. Att se till att dessa hamnar i magen i stället för i soporna är en bra början.
Därför är det så svårt att ändra vanor – och så gör du
Trots att de flesta vet att matsvinn är dåligt både för miljön och ekonomin är det svårt att bryta invanda mönster. Det handlar inte nödvändigtvis om bristande vilja, utan om hur hjärnan fungerar förklarar Charlotte Bäccman, docent i psykologi.
– Hjärnan gillar genvägar. Gamla vanor går på autopilot för att spara energi, säger Charlotte Bäccman. För att ändra ett beteende som inte genast känns belönande behöver vi medvetandegöra våra handlingar och vara mer alerta i vissa situationer – vilket kräver mer mental ansträngning än vad vi tror.
Hon lyfter matbutiken som ett exempel: hunger, stress och lockande kampanjer gör att vi faller tillbaka i gamla mönster. Även i köket behöver vi bli mer medvetna om hur mycket mat som faktiskt går åt.
– Det viktiga är att skapa små, görbara rutiner. När en vana väl börja sätta sig går autopiloten på – och då går det plötsligt lätt. Julen innebär dessutom tidspress och stress, vilket gör planering ännu viktigare
Matens globala påverkan
– Matproduktionen står i dag för ungefär en tredjedel av människans klimatpåverkan från produktion till konsumtion, säger Helén Williams. Samtidigt slängs en tredjedel av all mat som produceras, och matproduktionen är en av den främsta orsaken till att arter dör ut globalt – genom exempelvis bekämpningsmedel och avverkning av regnskog. Små förändringar i våra hushåll kan därför göra stor skillnad.
Fem råd för att minska matsvinnet
1. Planera innan du handlar. Gör en inköpslista baserad på vad som faktiskt går åt – och håll dig till den.
2. Köp lagom. Välj förpackningsstorlek efter behov och köp bara större mängder om du vet att allt kommer att användas.
3. Förstå datummärkningen. ”Bäst före” är inte samma som sista förbrukningsdag. Lukta och smaka innan du slänger.
4. Laga lagom mängd. Bli mer portionsmedveten genom att beräkna hur mycket mat som faktiskt går åt vid ett julbord.
5. Ta hand om resterna. Skicka med gästerna mat hem – delad glädje och mindre svinn.
Kontakt
För mer information om matsvinn: Helén Williams, docent i miljö- och energisystem, helen.williams@kau.se , 0733 655 491, och Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem, fredrik.wikstrom@kau.se , 0706 99 31 99
För mer information om beteendeförändringar: Charlotte Bäccman, docent i psykologi, charlotte.baccman@kau.se , 070 434 75 77